Amerika (Westkust)

San Francisco

 

Google fotoalbum

 Rondreis, San Francisco, Natuurparken, Las Vegas


San Francisco is een stad waar je een keer geweest moet zijn. De aardbeving in 1906 heeft het complete centrum verwoest. Dat kwam niet zozeer door de aardbeving zelf, maar door de daarop volgende brand. De water- en gasleidingen overleefden de schok niet, waardoor er een bijna onstuitbare vuurzee ontstond. Pas toen het leger met bulldozers een brandgang groef bij een brede straat, kwam het vuur onder controle. Tegenwoordig zijn de toppen van heuvels bezaaid met waterreservoirs, zodat er bij de komst van de lang voorspelde 'big one' wel voldoende water beschikbaar zal zijn. De stad ligt bovenop een breuk in de aardkorst. De hele dag doen zich kleine aardbevingen voor. De bewoners merken het niet eens meer. De bebouwing buiten het directe centrum is laag gehouden en er is slechts een metrotunnel. Deze doorsnijdt de hele conglomeratie over meer dan 50 km. Begint bij het vliegveld en steekt de baai over naar de zusterstad Oakland.

Voor de rest van de stad is het openbaar vervoer naar onze begrippen niet veel. Er zijn een paar lijnen van de kabeltram. De vervoerscapaciteit van deze voertuigen is niet indrukwekkend. Ze worden voornamelijk gebruikt door de toeristen. De organisatie van het een en ander is allerbelabberdst. Ze rijden exact om het kwartier. Ook als er een rij van enige honderden toeristen staat te wachten bij het eindpunt. Ze laten dan net voldoende toeristen toe per voertuig, dat iedereen kan zitten. Later bij volgende haltes is er dan nog ruimte voor opstappers. We hebben het niet afgewacht. Je mag verderop als je dat wenst zelfs aan de buitenkant van het voertuig hangen. Het kost vijf dollar per rit. Het principe van de kabeltram is, dat er een continue een kabel ronddraait. Als de tram wil rijden, dan grijpt de machinist de kabel en laat zich voorttrekken. Als hij wil stoppen, dan laat hij de kabel los en gaat aan de rem hangen. Aan het eindpunt worden de trams met de hand rondgetrokken.

San Francisco ligt op een uitgestrekte landtong en is afgesneden van het vaste land door een brede baai, die bij de beroemde Golden Gate bridge uitmondt in de Stille Oceaan. Daardoor heeft het tegenwoordig geen serieuze haven meer. Immers alles wat in San Francisco binnenkomt moet over de Golden Gate Bridge of de Bay Bridge naar het vaste land vervoerd worden. De werkelijke havens liggen aan de overkant van de baai in Oakland. Het voormalige haven gebied is recentelijk gerenoveerd en omgetoverd in een restaurant- en winkelgebied voor de toeristen. Het is een grote kermis geworden. De bekendste uitspanning is pier 39. Naast een groot aantal bars en restaurants heb je daar de zeeleeuwen. Die liggen daar de hele dag te zonnen en behoren daarmee tot de meest gefotografeerde dieren op deze aardbodem.

 

We hebben er tweemaal gegeten. De eerste maal was vlak voor de boottocht onder de Golden Gate Bridge door. We hadden slechts een kwartiertje en namen de plaatselijke specialiteit t.w. vissoep opgediend in een grote uitgeholde homp brood. Het was opmerkelijk smakelijk. Zulke soep hebben we later op de reis vaker gehad, maar dan in een echte kom. Hij is voortreffelijk, een aanrader. Kreeft daarentegen daar bakken ze niets van. Amerikanen kunnen voortreffelijk grillen en vissoep maken. De rest is oneetbaar. Lekker vis klaarmaken is een kunst. We kregen een keer witvis in paneermeel. Hoewel het een typisch Amerikaanse portie was (groot is goed, veel is lekker), slaagde de paneermeel erin om ruim in de meerderheid te zijn. Het smakelijkste onderdeel van de maaltijd was de patat. Als je geen grillgerecht wilt en lekker wilt eten, dan moet je naar een Oosters of Italiaans restaurant. Maar dat heb je in meer landen...

San Francisco is bekend om zijn houten victoriaanse huizen. Ze zijn inderdaad prachtig. Er zijn diverse toeristenlijnen met open tweedekkers. Dat is een ideale methode om de stad te zien. Als je de juiste lijn kiest, dan kom je ook langs de victoriaanse huizen. Ze mogen er niet stoppen. Maar er is simpelweg geen andere manier om er te komen, behalve de taxi. Met een groothoeklens kon ik de huizen vanaf het bovendek redelijk in beeld krijgen. Tijdens de rit kom je ook bij de Golden Gate Bridge. De eerste dag tijdens de rondrit met onze eigen bus, hadden we de brug te voet overgestoken. Nu met de toeristenbus was het een aardige plek voor een kopje koffie en een plaspauze. De Golden Gate Bridge is ontzettend hoog. Zo'n wandeling over de brug is voor iemand met hoogtevrees geen pretje. Het is ook populair bij springers. Kennelijk hebben die geen hoogtevrees...

 Natuurparken