Reisverslag Mexico

Steden

 

Google fotoalbum

 Opgravingen, Rondreis


De rondreis door Mexico en Guatemala bracht ons ook in tal van romantische steden en stadjes. Het plaatsje in Mexico Merida was een typerend koloniaal stadje, zoals je er talrijke vindt in het Caribisch gebied. De bebouwing vaak mooi gekleurd en tal van kerken. De hoofdstad van de deelstaat Chiapas: San Christobal de la cases heeft een mooi centraal plein. Een hoogtepunt is de voormalige hoofdstad van Guatemala: Antiqua. Guatemala heeft een sprookjesachtig landschap. We bezochten het atitlanmeer. Je hebt er meerdere kleine plaatsen rond het meer met kerken en markten. Een beroemde plaats is tenslotte Flores. Het is een eiland in een meer vlak bij Tikal. Op het eiland heeft niets de tand des tijd overleefd. Echter een boottocht over het meer is de moeite waard. Midden op het meer deden we nog een 'spontane zwempartij'.

Zoals overal in het Caribische gebied heb je soms prachtige begraafplaatsen. Bij San Christobal in Mexico op 3000 meter boven de zeespiegel is er een mooie begraafplaats. Hoewel mooi soms toch wel een beetje een kwestie van smaak is. Wim genoot erg. Hij is een beetje kleurenblind. Dan zijn kleuren, die anderen merkwaardig vinden, erg mooi. De stad gelegen in het midden van de bergachtige provincie Chiapas is een universiteitstad. Arriverend vanuit het laagland is de lucht er naar onze begrippen behoorlijk ijl. Het is de enige provincie van Mexico, waarin de oorspronkelijke bevolking de meerderheid heeft. Het zijn feitelijk de nazaten van de Maya's. Het was altijd een beetje een zorgenkindje van de Mexicaanse staat (onrustig). We hebben wat rondgelopen en foto's geschoten.

Er zijn onderweg diverse romantisch vervallen steden. De eerste avond van de rondreis verbleven we in Merida. Dat is koloniaal stadje, zoals je die overal in het Caribisch gebied aantreft. Je hebt er een aantal mooie kerken. In sommige straten hebben de huizen prachtige kleuren. We huurden een koets en lieten ons de stad rondrijden al fotograferend met twee camera's. Elke keer als de koetsier druk geklik hoorde liet hij het paard stil houden. Er is een boulevard met tientallen prachtige villa's We hebben hem van voor tot achteren afgereden alvorens we terugkeerden naar de koetsenstandplaats bij de kathedraal. Helaas was het al een beetje tegen de avond, waardoor de foto's van de ene kant van de straat nogal last hebben van 'tegenlicht'. Op de fotoclub zeggen ze dat dat de beste foto's zijn. Erg spannend, maar vaak kun je totaal niet zien wat erop staat.

De stad Antiqua gelegen in de directe nabijheid van de hoofdstad van Guatemala is enige tijd geleden hevig getroffen door de activiteiten van de nabij gelegen vulkanen. De stad is daarna feitelijk verlaten en men is verdergegaan in het veiliger gelegen Guatemala stad. De bouwvallen van de voormalige hoofdstad zijn spaarzaam herstelt. Sommige kerken hebben nog steeds geen dak. Anderen zijn werkelijk schitterend gerestaureerd. Wederom met een koets hebben we een prachtig collectie foto's weten te schieten. Boven de kenmerkende poort in het centrum van de stad. Hieronder een prachtig gerestaureerd klooster. Helemaal bovenaan de kerk in het centrum. 

 Rondreis