Reisverslagen

Luteijn Automatisering

(KvK: 60276037, BtwNr: NL062594862B01)

Amerika, Verre Oosten, Canarische Eilanden, Middellandse Zee, Oost Europa, West Europa, Zuid Afrika en Overzicht


 

 

Zojuist terug van een reis naar India. We waren er eerder, maar de foto's van toen vielen nu wat tegen. Nu schoten we 1750 foto's en vijf uur video. We vonden het land enorm vooruitgegaan. De vorige keer waren we regelmatig 12 uur onderweg van de ene plaats naar de andere. Nu zaten we zelden meer dan een halve dag in de bus. Het programma was veel minder overladen. We hadden ditmaal rustig de tijd. Als vorsten gleden we over uitstekende wegen door dit prachtig land. We verbleven in  uitstekende hotels zonder een moment last van de bekende reisziekten.

 

 

 

 

De afgelopen twintig jaar zijn we talrijke malen in de voormalige Oostbloklanden geweest. Vooral de laatste jaren zie je deze landen opbloeien. Soms alleen met de verfkwast, op andere momenten na minutieus restauratie en allemaal tegelijk zijn de steden nu mooier, dan ze ooit geweest zijn. Het eerste jaar van Gorbatsjov in1989 waren we in Rusland, JoegoslaviŽ een half dozijn keer, Bulgarije en TsjechiŽ twee keer, Hongarije, Roemenie, OekraÔne, Polen, Oost Duitsland. Het zijn allemaal landen, waar men vijftig jaar het geld niet had om de boel te verpesten. Nu wordt alles uit de kast gehaald om het zo mooi mogelijk te maken. We zijn net terug van een prachtige rondreis met Kras door Rusland, Letland, Estland en Litouwen.

 

 

 

 

Met oud en nieuw 2003/2004 waren we in Egypte. Het was de tweede keer. We gingen terug voor beter beeldmateriaal. Inderdaad slaagden we erin schitterende beelden van Cairo, Luxor, Assoean, de Nijl, etc. mee naar huis te nemen. In de avond door het echte Luxor twee uur lang op de bok van een koets opnamen gemaakt van winkeltjes en de drukte. Het hoogtepunt was zondermeer het Egyptisch museum. Het gebouw is ondanks zijn enorme grootte eigenlijk veel te klein om de duizenden voorwerpen van eeuwen her passend ten toon te stellen. De spullen uit het graf van Toetanchamon zijn werkelijk schitterend vooral als je ze thuis ziet van de zelfgemaakte video...

 

 

 

 

 

Februari 2003 waren we Nepal. Dat is en buitengewoon schilderachtig land met een vriendelijke bevolking, prachtige landschappen, hoge bergen, meren, roemruchte steden, etc. Indrukwekkend was het bezoek aan de begraafplaats aan de Ganges. We boften met het weer, want voortdurend lag een rij schitterende bergen aan de horizon. Het Chitwanpark met olifanten, neushoorns en prachtige bomen is prachtig. Het hoogtepunt van de reis was het bezoek aan de drie koningsteden Kathmandu, Patan en Baktapur. Ieder met een geheel eigen karakter. Vol met tempels, houtsnijwerk en beelden.

 

 

 

 

 

Maart 2001 waren we met Kras Reizen in Thailand. We begonnen in Bangkok, de grote metropool omringd door rustieke landschappen. We voeren met diverse James bond boten, fietsten, bezochten de drijvende markt en het zomer en winterpaleis van de koning. In het noorden waren bij de langnekken, langoren, Birmaanse vluchtelingen en de Mekong rivier. We bleven droog in Siang Mai, het centrum van het Sankron waterfestival. Deden olifanten en buffelritten, vlottentocht en eindigden aan het strand bij een Vissershaven. Het was een onvergetelijke vakantie.

 

 

 

Een van de mooiste vakantielanden is ItaliŽ. Ze hebben er een uitstekende keuken en heerlijke wijnen. Wim was er zevenmaal. Hij begon dertig jaar geleden in zijn studententijd met de tent en de lelijk eend. Twintig jaar geleden vanuit IstriŽ in JoegoslaviŽ was ik zelf voor het eerst in VenetiŽ. Vijftien jaar terug gingen we samen terug met de bus van Kras naar het meer van Trasimero met steden als Florence, Pisa, Siena, Perugia, Orvieto, Assisi, Spoleto, etc. Daarna was het hek van de dam. We deden de vliegbusreis naar Sorento, Napels en Rome. Nog tweemaal terug naar UmbriŽ en Toscane met een busreis resp. een autoreis. De laatste keer was het in 2002 met een autoreis naar Imola. Iets noordelijker was Bologna en wederom VenetiŽ binnen bereik. Nog steeds zijn er tal van streken van ItaliŽ, die wachten op verkenning.

 

 

 

Talrijke malen gingen we er even een paar dagen op uit. We bezochten steden als Londen, Parijs of Berlijn. We gingen in juli 2003 met de verjaardag van Wim op het warmste moment uit de geschiedenis naar Barcelona. We zwierven door de stad, over de Ramblas, door Parque Gruell en bezochten de Sagrada Familia. De kathedraal had aanmerkelijke voortgang geboekt. Het werk wordt nu betaald door de stroom toeristen, die dagelijks de bouwplaats bezoeken. In december 2002 deden we een Cruise in het Caribische gebied 

 

 

 

 

 

 

Het Architectenbureau Hage was indertijd gespecialiseerd in restauratie, renovatie, aangepaste nieuwbouw en tekeningwerk. Tekenwerk gebeurt met de computer in AutoCad of Arkey voor grote projecten als nieuwbouw van de Doelen in Rotterdam, bagagekelder Schiphol, stationsgebouwen van luchthavens. Voor zijn pensionering werkte Wim Hage namens ontwerpbureaus als Hoogstad, KOW, NACO, ECCE, etc. aan allerlei grootschalige projecten. Echter ook kleinschaliger projecten als oudbouwgedeelte van de Nieuwe Passage in Schiedam kwamen voor. Monumentenzorg stuurde eigenaren van monumenten door om wijzigingen deskundig in te laten passen.

 

Frits Luteijn en Wim Hage