IsraŽl

Golan hoogvlakte

 

Google fotoalbum

 Heilige plaatsen, Masada, Caesarea, Golan, Israel


 

 

Dordrecht - Tijdens de rondreis naar IsraŽl augustus 2011 bezochten we tevens de Golan hoogvlakte. Op de bovenstaande kaart afkomstig van Wikipedia is de hoogvlakte mooi zichtbaar. Tijdens de zesdaagse oorlog veroverde IsraŽl de vlakte op SyriŽ. Tot dan toe was de Syrische aanwezigheid aan de oostkant van het meer van Tiberias vooral een ergernis, waar weinig aan te doen viel. Het water van het meer, de enige serieuze bron van zoetwater in het heilige land, werd opgepompt en verdeeld over heel IsraŽl. Met enige regelmaat werden het water inlaatpunt en de kibboetsen in de nabijheid beschoten door SyriŽ of groeperingen, die dat toegestaan werd. Toen de zesdaagse oorlog op andere fronten erg voorspoedig verliep werd na langdurig beraad binnen de IsraŽlische regering besloten ook aan deze voordurende bron van ergernis een einde te maken.

 

 

SyriŽ beleed de vijandschap met IsraŽl getuige Wikipedia vooral met de mond. In de verschillende Arabisch - IsraŽlische oorlogen werd de echte strijd vooral uitgevochten tussen IsraŽl en Egypte. Enorme veldslagen vonden plaats in de SinaÔ-woestijn. SyriŽ stond langs de zijlijn te kijken, terwijl ze na Egypte toch de tweede Arabische militaire macht waren in het midden oosten. De hoogvlakte werd door IsraŽl in 1967 veroverd zonder dat SyriŽ serieus probeerde de vlakte te verdedigen. Na voorbereidende bombardementen door IsraŽlische luchtmacht trokken ze zich zonder slag of stoot terug. Heel anders was de situatie in 1973 tijdens de Jom Kipoeroorlog.

 

 

Egypte en SyriŽ besloten tot een verrassingsaanval op de heiligste dag van het Joodse volk. De ambities van SyriŽ waren wat lager gesteld dan die van Egypte. Binnen een paar uur slaagden ze erin de IsraŽlische troepen te verdrijven van het hoge gedeelte van de vlakte. Daarna gebeurde er militair gezien iets ongelooflijks. In zes uur tijd i.p.v. de gebruikelijk 24 uur wist IsraŽl de reservisten aan het front te krijgen. Iedereen zat namelijk in de synagoge en was daardoor gemakkelijk te vinden. De hoofdmacht werd direct ingezet om de SyriŽrs terug te drijven. Binnen twee dagen was er geen SyriŽr meer aanwezig op de hoogvlakte en was het IsraŽlische leger op weg naar Damascus.

Onze gids was erbij. Hij mompelde wat over Syrische problemen met de bevoorrading. Ook stond de luchtverdediging van de SyriŽrs de verkeerde kant uit te kijken, toen de IsraŽlisch luchtmacht toesloeg vanaf Jordaans grondgebied. Zelf neem ik aan dat de beschikbare apparatuur (tanks) van IsraŽliŽrs dusdanig beter was, dat dat beslissend was. Op Discovery channel was er enige tijd terug een item over tanks. Het maakt enorm uit als het pantser beter is, de kanonnen verder schieten, de richtapparatuur beter is en nachtzicht beschikbaar is. Onderstaand de nieuwste tank van IsraŽl afkomstig van Wikipedia.

 

 

Chronologie

Hieronder staat een lijst van gebeurtenissen die ten dele of in hun geheel tot dit conflict behoren:

 

De hoogte van Golan bestaat uit een vlakte onderbroken door twee rijen met uitgedoofde vulkanen plus de berg Hermon. De ene rij Vulkanen is in IsraŽlisch handen. De andere rij in die van SyriŽ. Ze zijn gescheiden door een vlakte van enkele kilometers breed. Vanaf de top heb je prachtig uitzicht over IsraŽl en SyriŽ. Bij mooi weer kun je Jeruzalem en Damascus zien. Nog beter is het zicht van de berg Hermon. Beide partijen hebben een top van de berg in handen en gebruiken deze om elkaar in de gaten te houden. Het uitzicht is fraai, maar verveeld ongetwijfeld snel. Recentelijk hebben de IsraŽlisch een vulkaan ontruimd en toegankelijk gemaakt voor toeristen. Opmerkelijk zijn de tentoongestelde beelden gemaakt uit schroot. Het getuigt van de enorme verveling bij de makers ervan. Ik vond ze erg fraai. 

 

 

 Jeruzalem