Middellandse zeegebied

Luteijn Automatisering

Reisverslagen

 

Google fotoalbum

Cyprus, Egypte, Israel, ItaliŽ, Kreta, Marokko, Portugal, Spanje, Turkije, Vakanties en Overzicht


 

Deze kerst deden we Cyprus. Het is zo'n beetje het grootste eiland van het Middellandse Zee gebied. Het heeft veel geschiedenis. Het meest recente conflict (meer dan 40 jaar geleden) is, dat van aartsbisschop Markarios, Griekenland en Turkije. Het eiland is voor het grootste deels van Griekse herkomst. Begin van de zeventiger jaren probeerden de Griekse bewoners tot een aansluiting te komen met Griekenland. Zonder ingrijpen van Turkije was het er zeker van gekomen. Ondertussen heerst er al weer ruim veertig jaar onmin tussen Griekenland, Turkije en de beide bevolkingsgroepen. Onder druk van de Europese gemeenschap is de druk wat verminderd. Evenwel een vergelijk is er nog lang niet.

 

 

 

Pyramiden

De kerstperiode ontvluchten wij als het even kan Nederland. Er zijn dan relatief veel gratis vrije dagen en eindeloze familiebezoeken zijn het niet helemaal. Het is echter een moeilijke periode om een aardige bestemming te vinden. Het Middellandse zee gebied is eigenlijk iets te frisjes in deze tijd van het jaar. Alleen als je de woestijn in gaat, vindt je nog een lekkere temperatuur. Zeven jaar terug waren we al eens een week in Luxor, Egypte. Dat was een belevenis. Het was kort na het incident bij de Hatsjepsoet tempel. Men was druk bezig de put te dempen en er waren toen nauwelijks toeristen. Meerdere malen zijn we met de pont naar de overkant gegaan voor een bezoek aan de vallei der koningen, koninginnen en notabelen.

 

 

 

Onze gids noemde Jeruzalem, Israel de mooiste stad en het middelpunt van de wereld. Een beetje overdreven. Het is alvast een stad met een rijke geschiedenis en het centrale punt van het joodse geloof. Tevens is het een heilige stad voor diverse andere geloven, zoals de Islam en het Christendom. Het is een buitengewoon strategisch gelegen stad midden in het beloofde land. Met een beetje moeite kun je vanaf de stad de kust, Amman en Damascus zien. Vanaf de Jordaanvallei en de dode zee is het een klim van anderhalve kilometer. Wie Jeruzalem heeft, heeft het heilige land. Tweeduizend jaar dromen de joden van het bezit van de stad. In 1968 heroverden ze de 'oude stad'.

 

 

 

VenetiŽ in ItaliŽ is een van mooiste en beroemdste steden van de wereld. Allerlei steden proberen toeristisch voordeel te behalen uit de vergelijking met deze parel aan de Adriatische zee. Ook steden zoals Brugge, Amsterdam of Sint Petersburg bekleden zich met de titel VenetiŽ van het Noorden. Alle drie de steden zijn prachtig en volstrekt uniek. Echter elke gelijkenis met VenetiŽ ontbreekt. Niets op deze wereld is te vergelijken met het echte VenetiŽ. De weidse uitzichten, de schitterende paleizen en de prachtige kleuren hebben hun weerga niet op deze wereld. Canal Grande bevaren door duizenden gondels omzoomd met schitterende paleizen heeft geen enkele gelijkenis met de eveneens met prachtige paleizen omklede rivier de Lena in Sint Petersburg.

 

 

 

Het eiland Kreta is toch wel wat anders, dan de Canarische eilanden. Deze zijn gemiddelde zeventig bij zeventig km groot. Kreta is driehonderd bij vijftig. Buiten de snelweg, die de belangrijke plaatsen langs de noordkust verbindt is er geen recht stuk weg. Elke poging om met de auto in een week elk deel van het eiland te bezoeken is tot mislukken gedoemd. In vroeger tijden zonder de snelweg moet de tocht van het ene eind naar het andere weken geduurd hebben langs kronkelige wegen, berg op berg af. Ook heden te dagen zijn het lange dagen als je taak, het eiland te verkennen, serieus neemt. De bewegwijzering gaat ervan uit, dat je de aardrijkskunde van het eiland kent. Zeker langs de zuidkust is het een zoekplaatje. De op de kaart overtuigend uitziende snelweg, versmalt binnen de dorpjes tot enkele meters breed. Bij elke splitsing de vraag: Moeten we nu links of rechts ?

 

 

 

Marokko is een enorm land met een grote historie. Het maakte deel uit van het Romeinse rijk. Sinds de zevende eeuw was het onder controle van de islam. Het heeft diverse grote Berber dynastieŽn gekend. Van hieruit werd de oversteek naar Spanje ondernomen en werden na de verdrijving de vluchtelingen opgenomen. Diverse Europese landen hebben gestreden om de hegemonie (Portugal, Spanje, Frankrijk, etc.). Tanger was een zogenaamde vrije stad. De havenplaats Ceuta is tot de dag van vandaag een enclave van Spanje op Marokkaans gebied. Het huidige koningshuis stamt vanzelfsprekend af van de profeet. Mohammed V de grootvader van de huidige koning werd verbannen alvorens hij kon terugkeren. Vader Hassan gold als gematigd. Maar was zoals alle Arabische vorsten hardhandig als het nodig was. De huidige koning Mohammed VI zit al weer bijna 10 jaar in het zadel.

 

 

 

De laatste jaren neem ik met enige regelmaat deel aan zomertoernooien. Dat gaat dan om damtoernooien volgens het Zwitsers systeem, die gespeeld worden binnen een week met 7 tot 10 ronden. De starttijd van de partijen is erop gericht, dat het toernooi gecombineerd kan worden met een vakantie, waarbij niet dammende leden van het gezin ook aan hun trekken komen. Het afgelopen jaar ging het om Praag, Nijmegen en Tavira. Het laatste toernooi wordt gespeeld in de Algarve, Portugal in de buurt van de Spaanse grens. Normaliter komt het massatoerisme niet in deze regio. Het is echter een buitengewoon plezierige omgeving gebleken. Nergens in Europa heb je in Oktober zulk stralend mooi weer...

 

 

 

Onze kerstreis ging dit jaar naar Zuid Spanje. Vijf en twintig jaar geleden waren we er voor het laatst. Het was toen erg mooi weer. Het is een mooie streek met een aantal prachtige steden. We wilden wel eens een keertje terug om de ontwikkelingen gade te slaan en een stel kwalitatief goede foto's maken. Het werd een veelbewogen reis. Dat niet alleen omdat we met de gehuurde auto ca 2000 km aflegden. Onder andere ging de reisorganisatie failliet. Opmerkelijk, want het was dezelfde organisatie, waarmee we 25 jaar geleden de reis maakten en die toen al ieder moment failliet leek te kunnen gaan. Tegen bijbetaling van 400 euro konden we met een andere reisorganisatie exact dezelfde reis maken.

 

 

 

 

Turkije hebben we meerdere malen bezocht in een tijd, dat we nog met dertig kleine fotootjes terugkwamen van een reis. We begonnen met een wat barre rondreis door Oost Turkije. De afstanden waren enorm. Veertien uur in de bus voor elke bezienswaardigheid. Een aannemer had de opdracht gekregen de wegen op te knappen. Hij was begonnen met eerst 3000 km weg op te breken...

Tweemaal Istamboel gedaan. De eerste maal vanuit Bulgarije met een Russische boot. Het was een paradijs na drie weken 'strandvakantie'.  Ruim tien jaar geleden waren we met een 'all-inclusive' kerstreis in Sides aan de Turkse riviŽra. Toch wel mooi...

Ditmaal waren we in de provincie Izmir ter gelegenheid van de Generale assemblee van de werelddambond. We hadden een autootje gehuurd en deden daarmee alle Grieks - Romeinse vindplaatsen in de regio. Bekend zijn Efeze, Altinkum/Didim, Priene, Melene, etc. Allemaal eeuwen geleden om economische redenen verlaten steden. Hiernaast het mooiste (weer overeind gezette) gebouw van Efeze.

 

 

Fotoalbums