Oost Europa

Luteijn Automatisering

Reisverslagen

 

Google fotoalbum

Rusland, OekraÔne, Polen, TsjechiŽ, Hongarije, Ohrid, Vakanties en Overzicht


 

Van 25 mei tot 8 juni waren we in Rusland en de Baltische staten. Vijftien jaar geleden waren we eerder in Moskou en Leningrad. Het viel niet tegen. Iedereen in deze landen is keihard aan het werk om de transformatie van centraal geleide naar markt economie te doen slagen. De steden zijn in vergelijking tot de vorige keer enorm opgeknapt. Je kunt desgewenst gewoon een patatje nemen om de hoek. Alles is spotgoedkoop. Monumenten zijn vaak zorgvuldig gerestaureerd en blinken je gewoon tegemoet. De hermitage in Sint Petersburg is onherkenbaar veranderd. Met dertig duizend bezoekers, tal van sponsors en honderden werkers is men bezig het gebouw en de kunstschatten erin systematisch te restaureren.

 

 

 

 

 

Mei 2001 deden we de Djnepr. We kwamen in Kiev, Odessa, Jekaratharineburg, Sebastopel en Yalta. Je kreeg het gevoel echt welkom te zijn. Opmerkelijk waren de concertpianist en lezingen over het land, die onze aan boord van het schip tal van leuke, leerzame en onderhoudende momenten bezorgden. De economie is aan het omschakelen. Het gaat de OekraÔners allemaal niet snel genoeg. Kiev is een prachtige stad met Kathedralen, kloosters en statige gebouwen uit het begin van de eeuw. Tweede stad Odessa lijkt er een beetje op. Sebastopel thuishaven van de Russische Zwart Zee vloot was vijftig jaar ontoegankelijk voor elke buitenlander en is nu een stralende stad aan de zwarte zee met veel roest en weinig militair vertoon.

 

 

 

 

 

 

Juli 1993 deden we een rondreis door Polen. Recentelijk deed ik een damtoernooi in Zakopane. Sinds kort de grootste landbouwstaat van de Europese gemeenschap, eeuwenlang het slagveld van elk conflict tussen oost en west. De grenzen van het land zijn meerdere malen verschoven of het verdween geheel van de kaart. Tijdens de wereldoorlog heeft het zwaar te lijden gehad. Steden als Warchau en Gdansk zijn vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Alles is weer opgebouwd in oude stijl. Krakau is de enige grote stad, die ongeschonden de oorlog is doorgekomen. Duitse kruisridders bouwden enorme burchten. De Hanze bracht graan naar West Europa. Sommige steden staan vol Hollandse huizen. In de tweede wereldoorlog was Auschwitz/ Birkenau het hart van de Jodenvervolging.

 

 

 

 

Maart 2003 deden we met de auto een weekje TsjechiŽ. Praag kenden we van een busreis 11 jaar geleden. Met de auto wilden we vooral mooie plaatsen buiten Praag bezoeken. We hadden aanvankelijk onze hoop gesteld op de navigator. Echter deze hield ermee op bij de grens met Oost Duitsland. We kochten in Duitsland een aantal kaarten en daarmee hebben we een weekje letterlijk door TsjechiŽ gedwaald. Praag en Karlovy Vari waren de toppers. Andere plaatsen waren wisselend. Sommigen werden de hemel in geprezen en vielen tegen. Anderen werden nauwelijks genoemd en waren schitterend. TsjechiŽ viel ons niet tegen. Wegen en steden zijn op grote schaal aangepakt. Steden zijn vaak schitterend geworden. Men is nog niet klaar, maar ze liggen ver voor op de rest van het voormalige Oostblok.

 

 

Hongarije was ditmaal de bestemming voor een korte autovakantie samen met twee vrienden. Het land ligt op de Balkan. De Balkan was eeuwenlang het strijdtoneel voor het Christendom en de Islam om de hegemonie in Centraal Europa. Na het verzwakken van Turkije mengden zich naast Oostenrijk en Duitsland andere landen als Rusland, Engeland, Frankrijk en tenslotte Amerika zich in de strijd. Dit culmineerde in de tragische vergissing: De eerste wereldoorlog. Hongarije werd van een grote macht volkomen gemarginaliseerd. De daarop volgende wereldbrand: De tweede wereldoorlog resulteerde in het ijzeren gordijn, waarachter het land pas recentelijk te voorschijn is gekomen.

 

 

Na twintig jaar waren we eindelijk in de gelegenheid terug te keren naar Ohrid. Het was alsof we er niet weg geweest waren. Mijn grootvader was er veertig jaar geleden voor het eerst en het was volgens hem een paradijs. Het is ťťn van die prachtige plekken, waar het voormalige JoegoslaviŽ zo rijk aan was. Aan een prachtig meer, helblauw en glashelder ligt een stad tegen de heuvel in de zon te stoven. Een dozijn eeuwen geleden was het de plek waar het Cyrillisch schrift werd uitgevonden.  Inmiddels ligt het in MacedoniŽ een voormalige republiek van JoegoslaviŽ. Vijftien jaar lang was er geen Westerse toerist.

 

 

Fotoalbums Oost Europa