Hongarije

Boedapest

 

Google fotoalbum

 Paleizen, Platteland, Hoofdpagina


Boedapest is ontstaan uit twee tegenover elkaar liggende steden, t.w. Boeda en Pest. Boeda ligt op een enorme heuvel en was eeuwenlang een vrijwel onneembare vesting tegen de Turken. Pas tamelijk 'recentelijk' groeide het uit tot de belangrijkste stad van het land. Rond 1900 was de bloeitijd. Evenals in heel het Oostenrijkse rijk werd hier overal prachtige Jugendstil gebouwen neergezet. Door de langdurige stagnatie in de daaropvolgende eeuw is vrijwel alles er nog. Tijdens de tweede wereldoorlog is er vier dagen geschoten. Desondanks lijkt de stad niet al te zeer geleden te hebben.

Vijf jaar geleden waren we er voor het eerst. Na afloop van een zware rondreis door Roemenie en Bulgarije werden we een avond losgelaten in deze stad: Een van de belangrijkste steden van de Balkan. s' Avonds was er een groot vuurwerk. We beklommen de heuvel te voet om pas daar te ontdekken, dat er ook een kabeltram was, die ons veel inspanning had  kunnen besparen. Verreweg het mooiste gebouw op de top van de heuvel is de kerk. Hij wordt nu gerestaureerd. Vanaf de heuvel heb je prachtig uitzicht over Pest en het parlementsgebouw. De vorige keer stond van het voor tot achterin de steigers. Nu is het bijna klaar.

We verbleven in ditmaal in de ambassadewijk. Die staat van voor tot achter vol met Jugendstil. Het is wat angstig om daar te fotograferen, omdat er overal een overvloed van bewaking staat. Driemaal hebben we in hetzelfde vlakbij gelegen restaurant gegeten. Het was betaalbaar en goed. Dat is niet vanzelfsprekend. In het centrum ontwikkelen zich ook tal van restaurants. Goede prijs en kwaliteit is niet vanzelfsprekend. Twintig jaar terug was Hongarije een goedkoopte eiland. Nederlanders op bezoek met hun kinderen gaven deze de vrije hand bij het bestellen. Het wordt toch nooit meer dan 25 gulden voor het hele gezin. Dat is nu aan het veranderen. Hoewel zelfs in de hotels de prijzen alleszins draaglijk waren. Een goede fles wijn kun je krijgen voor tien euro of net iets meer. Het is overigens belangrijk bij de wijn niet te zuinig te zijn. Anders krijg je het ouderwetse 'stierenbloed'.

De tweede dag in Boedapest brachten we vooral door in Pest. De auto bleef gewoon op het parkeerterrein van het hotel staan en we gingen met de metro, die voor deur stopt. Er zijn meerdere metrolijnen. De onze had relatief kleine voertuigen en liep van de ambassadewijk naar het centrum. We hebben daarna in Pest de hele ochtend rondgezworven. Meer dan 500 foto's werden genomen. Naast veel Jugendstil is er een prachtig station en een pas gerestaureerde markt. De stad Boedapest bevat meer dan 20% van de Hongaarse bevolking. Het is een echte wereldstad. Het is wel een beetje schrikken in de rest van Hongarije. De afstanden zijn groot. De steden zijn klein. Zoveel geconcentreerde schoonheid zie je nergens.

 

  Paleizen