Tsjechië

Bratislava

 

Google fotoalbum

 Hoofdpagina, Praag, Brno, Karlovi Vari, Wenen, Tsjechië 2011


Vanuit Brno bezochten we diverse belangrijke steden in de buurt, zoals Wenen en Bratislava. Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. In tegenstelling tot Tsjechië heeft het zich reeds aangesloten bij de eurozone. Het is eventjes een verrassing als je bij een betaalautomaat opeens met 300 echte euro's in de hand staat. Zeker als je nog een portemonnee vol met euro's hebt. Bratislava is een fort langs de Donau. Het is de natuurlijke plaats om de achterliggende landen te beschermen tegen oprukkende Turken.

Bratislava was een van de hoofdsteden van een lappendeken aan regio's binnen Oostenrijk en later Oostenrijk-Hongarije. Praag en Brno waren twee andere relevante hoofdsteden binnen het gebied dat na de oorlog bekend stond als Tsjecho-Slowakije. Tien jaar terug besloot Slowakije zich los te maken en is nu een zelfstandig land met een eigen regering en parlement. Zoals bij andere landen, die recentelijk zelfstandig hebben verklaard alvorens toe te treden tot de Europese gemeenschap nemen ze de natievorming en eigen geschiedenis zeer serieus.

Wikiperia: "Oostenrijk-Hongarije, ook bekend als de Donaumonarchie, de Dubbelmonarchie of de k.u.k.-Monarchie, was een staat in Midden-Europa van 1867 tot 1918. Het was een losse federatie, voortgekomen uit het Keizerrijk Oostenrijk. Het bestond uit de in de Rijksraad vertegenwoordigde Koninkrijken en Landen (het "Oostenrijkse" deel) en De Landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon (het koninkrijk Hongarije). Oostenrijk-Hongarije was rond 1900 na Rusland het grootste land van Europa en speelde een belangrijke economisch-politieke rol."

"De vereniging van Oostenrijk met Hongarije vond plaats door het huwelijk van Anna van Bohemen (dochter van Vladislav II, koning van Bohemen en Hongarije) met aartshertog Ferdinand van Oostenrijk, broer van keizer Karel V in 1521. Na de dood van Vladislav in 1526 kreeg Ferdinand er dus Bohemen en Hongarije bij, tenminste dat deel dat in dat jaar niet door de Turken was bezet. In die tijd was Oostenrijk nog de dominante staat binnen het Heilige Roomse Rijk, Ferdinand I droeg onder andere de keizerskroon na de abdicatie van zijn broer. Hongarije stond buiten dit Heilige Roomse Rijk, Bohemen niet."

Het oude stadsdeel is verreweg het interessantste deel van de stad. Op straat troffen we diverse 'levende' beelden. Een aantal gebouwen heeft de kenmerkende verzieringen met stucwerk uit het begin van de 19e eeuw. Maar er staan ook een aantal monumenten uit oudere tijd. Het is een zeer beperkte verzameling. De zeer oorspronkelijke kerk onderaan de berg stond in de steigers en was daarom niet zinvol te fotograferen.

De zeer strategische ligging van de stad aan de Donau blijkt uit onderstaande foto.  Aan beide kanten van de berg liggen de relevante staddelen voor een bezoek. De oude stad ligt rechts en de 19e eeuw links. Daartussen in ligt het fort. Het is erg groot en wordt gebruikt als parlementsgebouw en museum. Je kunt met de auto van het ene stadsdeel naar het andere en met de tram via een tunnel. Te voet kan het alleen maar omhoog en omlaag. De auto stond in een parkeergarage links. Dat had tot gevolg, dat we te voet de berg moesten beklimmen, afdalen naar de oude stad en later op de dag visa versa. Het was buitengewoon mooi weer. Dat is geen voordeel bij een dergelijke klimpartij. Wim en Hans hadden het zichtbaar zwaar bij deze klim...

  Autoreis 2011