TsjechiŽ

Autoreis 2011

 

Google fotoalbum

Hoofdpagina, Praag, Brno, Karlovi Vari, Wenen, Bratislava


Tijdens de autorondreis naar TsjechiŽ waren we veertien dagen van huis, daarbij werden naast Praag en Duitsland Karlovi Vari, Bratislava, Brno, Wenen bezoeken gebracht aan wat kleinere plaatsen als Selc, Kutna Hora, Ceski Krumlov, Pilzen en Melnik. Het plaatsje Selc behoort tot het werelderfgoed. Het is piepklein. Aanvankelijk meenden we dat het tijdverspilling was. Echter na het ontdekken van de poort naar de binnenstad bleek het toch de moeite waard. Er zijn een kasteel en wat kerken. Zoals wel in meer steden in Midden Europa heeft het een enorm plein in het midden omringd door relatief lage bebouwing geschilderd in allerlei prachtig kleurtjes. De schoonheid van de meeste gebouwen rond het plein is sterk afkomstig uit de verfkwast. Echter er zijn een aantal gebouwen met bijzondere beschilderingen...

Tegen de avond bereikte we Ceski Krumlov in het grensgebied met Oostenrijk. Ook werelderfgoed. Binnen een aantal meanders van de rivier liggen bergkammen volledige bezet met kleurrijke gebouwen. Het belangrijkste gebouw is een paleis/kasteel op de heuveltop. Er staat een toren op, die veel weg heeft van een zuurstok. Er is een brug van de ene kant van het dal naar het andere. Overal heb je eethuisjes. Het is moeilijk kiezen. We overnachten in een uitgebouwde boerderij op de nabij gelegen heuvel. Het was wat rennen om zowel foto's te kunnen nemen als een goede maaltijd tot ons te nemen.

De plaats vormt het hart van de Tsjechische Ardennen. Langs de rivier kun je overal kano's huren om de rivier af te zakken. Overal heb je campings. Op de onderstaande kaart is de ligging van ed stad mooi te zien. Ons hotel lag op de heuvel onderaan; In het midden het marktplein en boven de oude binnenstad met kasteel.

Op de terugweg richting Praag stopten we even in Pilzen de plaats waar volgens overleving het pils is uitgevonden. De stad heeft een enorm marktplein. Een van de grootste in Europa. Ditmaal was het helemaal gevuld met feestend publiek. Er waren optochten van allerlei gruwelijke wezens. Midden op het plein staat de dom. Ditmaal parkeerden we mede door de mensenmassa's, die op de been waren op een veilige plek buiten het centrum met bewaking. De vorige keer stonden we op de enige plek van het plein, waar je als buitenstaander niet parkeren mocht en kregen we een wielklem voor het enorme bedrag van 600 kronen. Dat was toen ca 15 gulden.

Een week Praag is wat veel. Zeker voor ijverige toeristen. Daarom gingen we op dag, waarop slechts een partij gespeeld zou worden in het Golden Praag damtoernooi een rondrit maken door de omgeving. Het was eerlijk gezegd wat veel rit voor relatief weinig bezienswaardigheden. Bezocht werd Melnik. Dat is een stadje op de heuvels boven de rivier. Je kunt er mijlen in de omtrek rondkijken. Ze hebben een kerk, een kasteel en een marktplein. We hebben er geluncht. Het gebouw Statnu Sporitelna stond in een plaatsje verderop. Daarna moesten we ons terughaasten naar Praag voor mijn dampartij.

Wel een bijzondere plaats is Kutna Hora. Het duurde even voor we doorhadden, waar we precies moesten zijn. Het schijnt ook werelderfgoed te zijn. In de stad zelf staan een aantal aardige panden, maar wat spaarzaam. Echter bovenaan de stad ligt een enorm paleis en kerk.

 TsjechiŽ 2003