Sri Lanka

Landschap

 

Google fotoalbum

Hoofdpagina, Bevolking, Tempels, Landschap, Tsunami


 

 

Het landschap op Sri Lanka is feeëriek. Dat wordt in grote mate versterkt door de moesson, waardoor alles nog groener is dan normaal. De regensluiers en mistvolken geven de foto's iets wat in andere jaargetijden niet na te streven is. Het hele eiland is bezaaid met rijstvelden. Die geven twee oogsten per jaar. Eenmaal gebaseerd op de moesson en eenmaal op het opgespaarde water in de talrijke reservoirs. Je kunt daardoor tientallen foto's maken van de combinatie van water, land en lucht. Boven iemand van de plaatselijke bevolking in de stromende regen, die zich met een daartoe geschikt vaartuig voort beweegt over de waterlelies. Het is niet echt een kunst om mooie foto's te maken van rijstvelden. De waterreservoirs evenwel bieden de gelegenheid tot unieke beelden, die je nergens op de wereld op deze manier kunt maken. Je kunt mooier zien in het nieuwe google fotoalbum met schermvullende diapresentatie.

 

 

Sri Lanka staat bekend om de thee. De Engelsen vinden thee ontzettend belangrijk. Het is een struik, die groeit tot hoog in de bergen op plaatsen, waar niets anders wil gedijen. De Ceylon thee is beroemd. Maar ook elders in de regio wordt het overal hoog in de bergen verbouwd. Er wordt een rondleiding georganiseerd bij een theeplantage. Je ziet dan zeer historische machinerie. Je krijgt niet de indruk, dat er na 1948 ooit een nieuwe machine bij is gekomen. Sommige machines functioneren niet goed meer en worden dan met handkracht bijgestaan. Het is aardedonker in de fabriek. Dus het maken van mooie foto's is nauwelijks mogelijk. Er zijn mensen, die thee kopen in het aanpalende winkeltje tegen een prijs, die het veelvoud is van overal elders en met een hoeveelheid, die in jaren niet op te drinken is. Thee kun je niet onbeperkt bewaren. In het aanpalende café kun je onbeperkt typisch Engelse thee drinken. Dat is best leuk eens in de zoveel jaar. Je moet er niet aandenken, dat je dat thuis dagelijks zou moeten drinken...

 

 

Op het eiland zijn diverse safariparken. Niet iedereen ging mee. Want in Afrika is het allemaal veel beter. Wij hebben er wat gezien. Deze parken zijn in hun soort best aardig. Enerzijds heb je prachtige landschappen en anderzijds zie je ruim voldoende meer en minder exotische beesten. Onderstaande vogels gemaakt met een simpele 300 mm lens zijn niet onaardig. Er waren ook deelnemers met zo'n modern klein doosje met stabilisator en veertigmaal zoom. Het resultaat van die foto's is niet onaardig. Het is alleen niet duidelijk hoe je ermee de dieren in de zoeker moet vinden op 100 meter of meer afstand. Meestal nemen ze dan een ruime foto en zoomen via een softwarematige truc in op het gewenste doelwit. Onze kamera's wegen een kilootje of twee. De hunne een paar honderd gram. Het is niet eerlijk...

 

 

Op Sri Lanka komen op talrijke plekken de reusachtige schildpadden aan land voor het leggen van eieren in het warme zand. Deze eieren werden/worden massaal door de plaatselijke bevolking geplunderd. Een Duitse stichting heeft zich geworpen op het behoud van deze bijzondere diersoort via een kwekerij. Zij kopen de eieren van de stropers en stoppen ze in het zand. Bij het uitzetten van de schildpadden wordt rekening gehouden met de andere liefhebbers van jonge schildpadjes, zoals zeevogels en roofvissen. Daardoor slagen ze erin om een relatief groot aantal jonge schildpadjes levend de oceaan op te krijgen en de soort in stand te houden. Het schijnt overigens om een groot aantal soorten te gaan. Op bordjes staat vermeldt, wat er binnen enkele dagen boven de grond gaat komen vanuit een bepaalde kuil.

 

 

De olifanten waren eeuwenlang de tractoren van de plaatselijke bevolking. Met behulp van olifanten werden gekapte bomen uit de bossen gesleept. Evenwel recentelijk zijn er van die handige kleine Japanse tractortjes gekomen, die met een paar druppels benzine hetzelfde presteren als een halve kudde olifanten, die dagelijks 250 kilo groen naar binnenwerken. Het voorspelbare gevolg is, dat er honderden olifanten in onbruik zijn geraakt. In een bepaalde regio van het land heeft men daarom olifanten weeshuizen opgericht. In tegenstelling tot Thailand doen ze verder weinig met deze wezen. Daar verzorgen ze circus optredens t.b.v. de toeristen. Hier brengt men ze alleen van en naar de rivier om te baden. Je kunt er leuke foto's van maken, maar dat is het dan. We combineerden het met de lunch.

 

 

Een enkele slimme neringdoende was op het idee gekomen om olifantenritten e.d. te organiseren voor toeristen. De vorige keer in Nepal zat ik bij de kapper toen de olifanten gewassen werden. Ditmaal wilde ik het wel eens meemaken. De gids wees mij de weg. De man had een keurige opstapplaats plus twee olifanten. Olifanten kunnen ca 60 jaar worden. De ene olifant was 40 jaar en de ander bijna 60. Hij was nauwelijks meer in staat om zijn werk te doen. Met een tergend langzaam temp sleepte hij zich voort over het bospaadje. De olifant was aan een voortijdige pensionering ontsnapt, omdat hij de gewoonte had als hij in de rivier stond om zijn hoofd te sproeien met rivierwater. Tot grote hilariteit van de omstanders werd ik aldus meer dan viermaal overgoten met een gigantische plas water uit de slurf. Ik was in mijn gewone kleren (lange broek, T-shirt en overhemd) en op slag compleet doorweekt. Onderstaand een wasserette voor olifanten voor wie het aldus zelf sproeien van de huid teveel moeite is.

 

 

Tsunami