Xian

China

 

Google fotoalbum

 Hoofdpagina, Lhasa, Kloosters, Tibet, Peking, WMSG, Chengdu


 

 

Xian is op de toeristisch kaart verschenen toen een boer tijdens het graven van een waterput op het Terracotta leger stuitte, dat onder zijn land bergraven bleek te liggen. Hij kreeg een fooitje voor de moeite, werd van zijn land gezet en de ontwikkeling van een van de grootste toeristenattracties van China kon zijn aanvang nemen. Er is inmiddels een vliegveld aangelegd in de buurt en allerlei bouwsels zijn verrezen om de vondst te beschermen. Direct na de ontdekking waren de beelden nog gekleurd. Evenwel enkele weken na het aan de lucht blootstellen was elke kleur verdwenen. Dat is dan ook de reden, dat 80% van de beelden nog steeds onder de grond liggen. Het is het mausoleum ter ere van de eerste keizer van China. Een buitengewoon evenwichtige persoonlijkheid, die met krachtig hand en wat hervormingen China voor het eerst tot een geheel wist te smeden. Hij geloofde in onsterfelijkheid. Maar als hij dan zelf eeuwig leefde, dan had hij soldaten nodig om hem te beschermen. Elke soldaat in het Terracotta leger heeft echt geleefd en is natuurgetrouw weergegeven. Zonder dit leger wisten we nu niet half zoveel af van die tijd.

 

 

Het bezoek aan Xian begon met complex buiten het eigenlijke centrum. Daar staat een acht verdiepingen hoge pagode te midden van een hele reeks andere bouwwerken. Het was erg heiig. Dat is normaal voor de zomer in heel China. Het is dan warm, heiig en/of regenachtig. In het voor en najaar is het beter. In Tibet is het daarentegen alleen in de zomer prachtig. Dus je moet kiezen. Het complex was 'stuk gerestaureerd'. Dat zie je wel vaker als het aantal bezienswaardigheden in een stad onder het gewenste minimum komt. Het duurt wel weer vijftig jaar voor het 'nieuw' er weer een beetje af is. Alleen onderstaande gedenktekens hebben de restauratiedrift een beetje redelijk weten te doorstaan.

 

 

Wel mooi gerestaureerd was de moskee in het centrum. Het is een typische Chinese moskee. Helemaal aan het einde heb je een ruimte, die wat weg heeft van de moskeeŽn, die we van elders op de wereld kennen met echte gelovigen biddend in de richting van Mekka. Voor de rest is het een grote tuin met sculpturen, poorten en pagoden. Keurig gerestaureerd. Soms is de verf nog nat, maar heeft de authentieke sfeer nauwelijks geleden.

 

 

Evenals Peking is de stad Xian in het gelukkige bezit van een bell tower en een drum tower. Deze werden in vroeger tijden gebruikt om de tijd in de hele stad weer te geven. Het openen en sluiten van de poorten resp. het midden van de dag werden er door aangegeven. De beide torens zijn toegankelijk en hoewel ze niet in  het programma zaten, hebben we ze beiden bezocht. Het zijn een soort poortgebouwen midden in de stad. Op hoger gelegen verdiepingen zijn er tentoonstellingsruimten met oud meubilair en beelden. Het geheel is van binnen uitermate kleurrijk. Zeker de bell tower staat een beetje in het 'niets' midden op een verkeersplein, dat het ontmoetingspunt vormt van twee reusachtige boulevards. Het moge duidelijk zijn, dat deze winkelparadijzen van de laatste jaren zijn. Het centrum van tegenwoordig heeft niets meer weg van dat van twintig jaar geleden.

 

 

De stad Xian is de enige grote stad in China, die nog in het gelukkig bezit is van de complete omwalling. Deze is vijftien kilometer in het rond. Het is een dijk bekleed met steen. Ideaal om snel troepen van het ene bedreigde punten naar het andere te transporteren. De oude stad heeft in de oudheid een reusachtig omvang gehad. Nagenoeg niets is er meer van over. Het viel niet mee om foto's te schieten van de muur zonder een lelijk flatgebouw erop. We deden het bezoek met de fiets. Sommige van ons hadden al jaren niet meer op de fiets gezeten. Onze plaatselijke gids, een meisje van twintig jaar, vond fietsen een belachelijke bezigheid. We hebben haar dan ook niet op de fiets weten te krijgen, hoewel we onze uiterste best hebben gedaan. Ze leed opeens aan allerlei aandoeningen ernstiger en met grotere menigvuldigheid, dan alle kwalen van de complete groep bij elkaar.

 

 

  Hoofdpagina