West Europa

Luteijn Automatisering

Reisverslagen

 

Google fotoalbum

Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Schotland, Vakanties en Overzicht


 

 

 

BelgiŽ is het dichtstbijzijnde beschikbare buitenland. Hoewel het een klein land is, is het opmerkelijk veelzijdig. Ze hebben een aantal prachtige steden zoals Gent en Brugge. Er is heuvellandschap en de kust. Ze hebben een goede keuken. In de Ardennen hebben ze wild en aan de kust is de specialiteit vis. De keuken heeft enige gelijkenis met de Franse keuken, maar is wat zwaarder. In de Ardennen kun je deelnemen aan allerlei sportieve evenementen. De afdaling van de Lesse per kano is de bekendste. De steden Antwerpen en Brussel zijn ieder op zich een langdurig bezoek waard. We bezoeken het land al twintig jaar meerdere malen. Ook dit jaar gingen we in het najaar tweemaal naar de Ardennen, terwijl ook de kuststreek met Gent, Brugge en Veurne bezocht werden.

 

 

 

 

De afgelopen jaren bracht de leaseauto het verschijnsel autoreizen binnen bereik. Tal van malen was Duitsland het doel. Duitsland is vanuit Nederland relatief goed bereikbaar. Dresden is slechts 800 km. Eenzelfde reis naar Frankrijk is al snel 500 km verder. Vooral het oosten van Duitsland bleek een goudmijn. Tijdens de tweede wereldoorlog lagen de meeste steden buiten het bereik van de Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Daardoor is in tegenstelling tot het westen veel behouden gebleven. Ook was er in het oosten onvoldoende geld om de steden te 'moderniseren'. Vooral in Thuringen en Saksen zijn nog veel steden een bezoek waard.

 

 

Deze zomer deden we met twee andere vrienden een autoreis door Engeland. Het was on-engels weer. In ruim een week weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. We gingen met de boot Harwich en terug met die bij Calais. Met de auto in het ruim en een heerlijk diner op het bovendek brachten we de nacht door op zee. Daarna richting Cambridge en Oxford. Heel Engeland licht bezaaid met steden, kerken, kastelen en landhuizen. Het was voortdurend prachtig weer met schitterende wolkenluchten. Soms gaf dat de gelegenheid tot spectaculaire foto's.

 

 

 

 

In de loop van de jaren zijn we talloze malen in Parijs geweest. Parijs is een van de interessantste steden van de wereld. Dat mag eigenlijk niet ontbreken bij reisverslagen. Recentelijk zijn we met de hoge snelheidstrein naar Parijs geweest voor een lang weekend om de foto's 'Over te maken'. De omstandigheden waren wisselend. Vrijdag schitterend weer, zaterdag regen en daarna wisselend. We zaten op loopafstand van Forum des Halles. Dat is best een geschikte locatie. Je zit midden tussen de bezienswaardigheden, Rondom zijn er tal van restaurants, die redelijk geprijsd en redelijk van kwaliteit zijn. Dat is niet vanzelfsprekend elders in Parijs. We namen een "Hop on Hop off" met bus en met boot. Dat scheelt enorm in het lopen. Parijs is groot...

 

 

 

 

In augustus 2009 gingen we een paar dagen met vrienden naar Kopenhagen.  We hadden de hele reis zelf geregeld en slaagden er voor het eerst in om air mails nuttig te besteden. De afgelopen jaren konden we die dingen aan de straatstenen niet kwijt. Met air mails was een reis steevast duurder dan zonder bij een andere maatschappij. Tegenwoordig ga je zelf naar website van een luchtmaatschappij, boekt een vlucht en een hotel. We waren nog nooit in Denemarken. Kopenhagen is een aardige maar compacte stad. Van de luchthaven kun je met de metro naar het de stad. Kopenhagen is naar onze begrippen duur. Dat zit hem vermoedelijk in het feit, dat ze daar vastgehouden hebben aan de kroon i.p.v. de euro. Hetzelfde effect heb je in Engeland met het pond.

 

 

 

 

 

Schotland stond al weer een tijdje op onze verlanglijst. Augustus 2006 reden we met z'n vieren in de auto naar IJmuiden voor de overtocht naar New Castle. De naam van de reis gaf aanvankelijk aanleiding tot wat besmuikt glimlachen. Engeland en Schotland staan immers niet bekend om hun gastronomie. Desondanks bleek ons, dat het tegenwoordig alleszins mogelijk lekker te eten in Schotland. Groot BritanniŽ is groot. Daarom is het idee om met de boot het grootste deel van de tocht naar Schotland af te afleggen, zo gek nog niet. Je vaart in de nacht tweeduizend kilometer naar het noorden om vanaf New Castle slechts een paar honderd kilometer te hoeven rijden naar de eindbestemming. Het meenemen van de auto op de boot kost verrassend weinig.

 

 

 

Fotoalbums