Duitsland

Berlijn

 

Google fotoalbum

Dresden, Erfurt, Potsdam, Mecklenburg, Diversen, Duitsland


 

 

Berlijn behoort tot de groep belangrijke wereldsteden als London, Rome en Parijs. Het was het centrum van het Duitse rijk en wordt wederom het centrum van het hedendaagse Duitsland. Voor het echter zover is, moet er nog wel wat gebeuren. We waren driemaal in Berlijn. De eerste maal voor de Wende. Het was een vreemde ervaring. Via Checkpoint Charlie gingen we met de bus naar het oostelijke deel. Het duurde eindeloos. De bus werd vanonder ge´nspecteerd met spiegels. Alles was zwart en zat onder het roet. We reden naar de Heldenbegraafplaats. Daar kwamen we eigenlijk niet voor. Op terugweg stopten we een paar minuten in het centrum, maar mochten niet uitstappen.

 

 

De tweede maal was het tien jaar na de val van de muur. Het oostelijke deel was weer het centrum geworden. Het is er prachtig. Men was massaal aan het schoonmaken en gaten vullen. Berlijn was een grote bouwput op de plaats, waar voorheen de beroemde muur stond en je kon nu wel tochten maken in de prachtige landelijke waterrijke omgeving. De derde maal was enkele maanden geleden midden in de winter. We hadden ditmaal betere fotoapparatuur. Evenwel je ziet het niet erg, omdat het licht in de kerstperiode minder is, dan in de zomer. Voor het eerst een foto weten te maken van de Brandenburger tor, het symbool van het ijzeren gordijn. Je loopt er nu gewoon onderdoor van Unter den Linden naar de Reichstag.

 

 

Een van de bekendste allee's in de wereld is 'Unter den Linden'. Hij loopt van de Brandenburger Tor naar de voormalige residentie van de Duitse Keizers. Op de plaats van het paleis ligt nu het voormalige hoofdkwartier van de communistische partij. Men wil het paleis terugbrengen. Een hevige discussie is ontstaan over welk cultureel erfgoed het belangrijkste is.  In het centrum ligt nu de Alexanderplatz. In de zomer een waar paradijs van de internationale jeugd. Hoog boven alles uitrijzend de Tv-toren. Langs de Unter den Linden een speelse tentoonstelling van beschilderde beren, het zinnebeeld van de stad.

 

 

Je zou je kunnen afvragen, waarom Berlijn uitgegroeid is tot een wereldstad, terwijl het nabijgelegen Brandenburg, Schwerin provinciestadjes zijn gebleven. De ligging van Berlijn was gunstiger, dan de stad Brandenburg. Een kanaal, dat de rivieren de Spree en de Oder verbond was belangrijk voor de handel. Toch is de stad een schepping van de laatste eeuwen. De keurvorsten van Brandenburg bouwden een burcht midden in de bestaande handelsplaats aanvankelijk tot grote ergernis van de vrije burgers. De aanwezigheid van de koning van Pruisen en later keizer van Duitsland maakte het grote verschil. Deze regio van Duitsland heeft en had geen grote bevolkingsdichtheid. Van Berlijn tot Moskou lag eeuwenlang slechtst een vrijwel onbewoonde vlakte, waar Duitse kolonisten zich vestigden.

 

 

Het ijzeren gordijn is niet gunstig geweest voor de ontwikkeling van de stad. Daardoor mist de stad enigszins de enorme hoeveelheid culturele mogelijkheden van Parijs en Londen. Er wordt aan gewerkt. Het gebouw van de Reichstag is in ere hersteld als parlement. Op de enorme lege vlakten rondom zijn enorme kilometers lange gebouwen verrezen met kantoren van parlementariŰrs en ministeries. Imposant, maar wel wat erg grootschalig. Het duurt nog jaren voor dit gedeelte van Berlijn er weer een beetje gevuld uitziet. In het centrum rond de Unter den Linden staan een groot aantal imposante gebouwen. Rondom liggen enorme woonwijken met nogal eenvormige woongebouwen uit de bloeiperiode van de stad. Het westelijke deel van de stad was vooral de buitenplaats, waar het hof en de welgestelden zich terugtochten om rond het water de warmte van de zomer te ontvluchten. Daar staat het schloss Charlottenburg. Een waar juweeltje, dat al weer tientallen jaren staat de pronken in het licht.

 

 

Een kenmerkend verschil met de oude tijd van voor de wende zijn de enorme splinternieuwe regeringsgebouwen gegroepeerd rond de Reichstag. Ze stonden er tien jaar geleden al, maar inmiddels is men er aan gewend en zijn veel van de enorme gaten in de stad geslagen door de beroemde muur gedicht met enorme moderne gebouwen. Het licht was wat moeilijk. Je moet er van houden. Het gebouw rechts gelegen tegenover het tegenwoordige splinternieuwe Hoofdstation van Berlijn heeft de bijnaam 'wasmachine' gekregen. Het zijn werkelijk enorme kantoren. De leden van het parlement hebben hun kantoren in een gebouw van enkele kilometers groot. Als je door de ramen kijkt zie je dat hun personeel op een kluitje zit in bepaald niet ruime kamers. Kennelijk hebben ze er veel.

 

 

Berlijn is ook het paleis Charlottenburg. Ditmaal kwamen we er niet. De vorige maal maakten we een aantal mooie foto's va het paleis. Het ligt in het voormalige West Berlijn. De laatste twee keer concentreerden we ons vooral op Oost Berlijn. Daar woont drie kwart van de bevolking. Daar werd ook het congres van de werelddambond gehouden, waarvoor ik in Berlijn was. Hemelsbreed lag Charlottenburg niet zover van Potsdam en 'Sans Souci'. Tijdens de koude oorlog echter was het een hele reis om beiden te bezoeken. De beroemde Glienickerbrucke, waar beide partijen hun gevangen spionnen uitwisselden ligt op korte afstand van beide Paleizen. Je mocht er toen alleen overheen, als je uitgewisseld werd als spion. Ook het watersportparadijs de Wannsee ligt in de directe nabijheid.

 

 

Dresden