Duitsland

Brandenburg, Neurenberg, Würzburg en Regensburg

 

Google fotoalbum

Berlijn, Dresden, Erfurt, Potsdam, Mecklenburg, Duitsland


 

 

We deden Berlijn met de auto gedurende een lang weekend met een vrijwel gratis overnachting in het Hilton hotel midden in het centrum. Het ligt dan voor de hand om ook de omgeving een beetje mee te nemen. De huidige deelstaat, waarin Berlijn gelegen is, is genoemd naar de stad Brandenburg. Deze stad ligt op vijftig kilometer afstand van Berlijn. Rijdend door een prachtig landschap kwamen we in deze historische stad. Hoewel stad een beetje overdreven is. Het is meer een dorp, dat midden tussen de watersport gebieden ligt.

 

 

Er is een hoop achterstallig onderhoud. Maar er zijn een paar unieke gebouwen in baksteengotiek zo bekend uit onze reis naar Mecklenburg Vorpommeren. We hebben er een paar uur rondgewandeld. We hebben gegeten aan het water. Ze hebben molens en sluizen. Best leuk om te doen. Bij autoreizen naar Italië, Oostenrijk of zelfs Hongarije vinden we de afstand te groot om in een keer te rijden. Normaliter slapen we in Ulm. Ditmaal was ons gebruikelijke hotel vol. We besloten op de heen en de terugreis naar Hongarije de nabijgelegen plaatsen Neurenberg en Regensburg aan te doen, te overnachten en het aangename met het nuttige te verenigen.

 

 

Neurenberg is een van middelgrote plaatsen in Zuid Duitsland. Het ligt op ca 750 km van Nederland. Er zijn er een heel stel. Ze ontleenden hun bestaansrecht aan de handel. Met uitzondering van München zien ze er tegenwoordig wat ingeslapen uit. De omwalling van veel van deze steden is nog intact. Overal staan enorme pakhuizen in vakwerkstijl. Je moet raampjes tellen om je je ten volle te realiseren, dat het even groot is als een flatgebouw. Naast de fraaie ligging aan de rivier dankt Neurenberg zijn grootse historie aan de enorme burcht op de top van de heuvel. Het is zelfs een poosje de zetel van de Duitse keizer geweest. Op de tweede foto een 'klein' onderdeel van de burcht genomen in het prachtig licht vanaf de andere helft van de citadel.

 

 

Via internet hadden we geboekt bij een hotel net buiten de wallen. De concurrentie is kennelijk zwaar, want de prijzen zijn met 50 euro per nacht alleszins schappelijk. Ook voor de rest is Zuid Duitsland niet echt een dure bestemming. De prijzen in restaurants zijn de helft van Nederland. Onze ervaring is dat de 'Ratskeller' onder het stadhuis vrijwel altijd een goede; goedkope en echt Duitse maaltijd oplevert. Alleen een hoofdmaaltijd is ruim voldoende. Dan krijg je een bord vol met eten. Voor en nagerechten hebben ons nooit kunnen bekoren. Ook hebben we wel goede ervaringen met Italiaanse restaurants. Dat heeft vooral zin in verband met de Italiaanse wijn, die meestal aanmerkelijk beter drinkbaar is dan de Duitse rode wijn. Maar als je de moeite neemt de duurdere Duitse wijnen te nemen, dan gaat tegenwoordig ook wel.

 

 

Op de terugweg vielen we met de neus in de boter. In de prachtig langs de rivier gelegen stad Regensburg was het feest. Er waren optochten. Nadat we de oversteek van de rivier hadden gedaan over de Middeleeuwse brug om de klassieke foto te schieten, konden we getuige zijn van wat de plaatselijke gegoede burgerij vermag.

 

 

Regensburg ligt vlak bij Neurenberg en Ulm. Al langere tijd bestond de gedachte daar eens een bezoek te brengen. Doordat het hotel in Neurenberg ons niet kon hebben op de terugweg, besloten we vanuit Hongarije en via internet een hotel te zoeken in Regensburg. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, omdat het eerste hotel alleen vierpersoonskamers had. Er bleek echter een reusachtig hotel te bestaan in de universiteitswijk. Daar konden we voor 50 euro per kamer per nacht onder pannen. Overal in Hongarije is tegenwoordig gratis of vrijwel gratis internet beschikbaar in de hotels. Dat is wel wennen voor onze generatie.

 

 

Naast de wereldberoemde brug is de dom een uniek bouwwerk. Hij rijst overal bovenuit en geeft diepte aan elke foto van de stad. Hij is opgebouwd uit zachtere gesteenten. Op de foto kun je de hele restauratie geschiedenis van de kerk aflezen. Op het ogenblik zijn ze bezig met de portalen op straatniveau. Ze worden erg mooi. Alleen is het niet eenvoudig een mooie foto ervan te nemen. Tijdens het rondwandelen in de stad werden we verrast door een folkloristische optocht. In diverse soorten klederdracht met prachtig opgetuigde paarden trok een groep liefhebbers onder grote belangstelling door de straten.

 

 

We maken er tegenwoordig een gewoonte van om bij langere afstand een stop in te lassen. Bij de recente reis juni 2011 naar Tsjechië werd op de heenweg Erfurt en Dresden aangedaan. Op de terugweg viel de stop andermaal in Zuid Duitsland. Ditmaal was het Würzburg. Qua foto's valt het niet tegen. Maar de stad heeft ernstig te leiden gehad onder de tweede wereldoorlog en de daarna volgende opbouwfase. Van de stad zelf is vrijwel niets meer over. Echter de monumenten zijn minutieus gerestaureerd. De stad had een bisschop als plaatselijke heerser. Het paleis van de Bisschop heeft qua grootte wel wat weg van paleizen als Versailles bij Parijs of Poesjkin in Sint Petersburg. Het is onzinnig groot. Waar bisschop van een onbeduidend plaatsje als Würzburg het geld vandaan haalde om zo iets massaals te bouwen is een raadsel. Het staat er evenwel nog in volle glorie...

 

 

De stad is erg mooi gelegen langs de rivier. In bepaalde opzichten vergelijkbaar met Neurenberg, Regensburg of Ulm. Boven de stad ligt een enorm fort. We hadden maar beperkte tijd en besloten, dat het fort van beneden mooier was dan boven. Ook moet je vanuit het fort fotograferen richting de stad in de avond uren als deze in het prachtige avondlicht ligt. Binnen de stadsmuren hebben ze een aantal gerestaureerde kerken. Op de foto doen ze het perfect. In werkelijkheid zijn ze te nieuw en saai gerestaureerd. Het fraaiste gebouw van de stad is het huis met de valken.

 

 

Duitsland