Duitsland

Potsdam

 

Google fotoalbum

Berlijn, Dresden, Erfurt, Mecklenburg, Diversen, Duitsland


 

 

Vorsten houden niet van het residentie houden in grote steden met een lastige en kritische bevolking. Al vroeg in de geschiedenis verlieten de Pruisische koningen de stad Berlijn, die ze belangrijk hadden helpen maken en bouwden een residentie in het nabijgelegen Potsdam. Het is een compleet park met paleizen. De meeste gebouwen zijn rood met wit. Alleen een klein paviljoen is in het geel. Het was het favoriete plekje van Frederick de grote. De naam ervan is bekend over de hele wereld. Echter ook de omliggende paleizen zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. Vijf jaar terug was de staat van onderhoud wisselend. Sommige beelden zaten nog onder het zwart van eeuwen. Anderen waren keurig schoon gemaakt. Het enorme aantal beelden op en rond de gebouwen vormt het belangrijkste verschil met paleizen elders.

 

 

In die tijd fotografeerde ik zelf nog met een analoge kamera. Wim had een digitale kamera. Tot mijn stomme verbazing bleken de foto's van de digitale kamera in alle opzichten superieur aan mijn toch wel prijzige Minolta. Zeker als er sprake was van enige afstand tot het object was er sprake van hinderlijke onscherpte. Ik heb nog een nieuwe lens gekocht. Het ontwikkelen van de filmpjes uitbesteed aan dure professionele laboratoria. Niets hielp. Inmiddels fotografeer ik al weer jaren met een digitale kamera. Het gros van de getoonde foto's is afkomstig van de digitale kamera van Wim. Zelf had ik veel meer foto's genomen. Maar allemaal kampen ze met hardnekkige analoge mist.

 

 

Twee maanden terug rond de kerst waren we terug in Potsdam met de nieuwste apparatuur. Ik verwachtte er veel van. Echter de wintertijd had zijn voor en zijn nadelen. Reeds vroeg op de dag stond alles in het avondlicht. Maar dat licht komt maar van een kant. De schaduwzijde is dan hopeloos. Twintig jaar geleden is alles gerestaureerd. Inmiddels heeft de luchtverontreiniging weer toegeslagen. De foto bovenaan is een kleine tien jaar geleden genomen met een digitale kamera. De foto onder met een kamera van nu. In de kersttijd maken ze er veel werk van in de Duitse steden. Overal heb je omvangrijke kerstmarkten. De kerstmarkt van Dordrecht is er niets bij. Vooral het soort staketsels als in de bovenstaande foto onderscheidt de Duitse kerstmarkten van de Nederlandse.

 

 

Het beroemde paleis 'Sanssouci' is geen echt paleis. Het viel in die tijd niet mee om iets mooiers en grootser te maken als Lodewijk XIV in Versailles of de Tsaar in Petersburg hadden gedaan. Frederick de Grote kwam met dit prachtig gelegen paviljoen. We hebben het ditmaal ook van binnen bekeken. We kregen een typisch communistische rondleiding. Het duurde eindeloos. De zon zakte buiten steeds verder naar de horizon. Inderdaad is het van binnen wel iets groter dan een doorsnee woning. Echter Frederick de Grote leefde er vrijwel zijn hele regering vrijwel alleen. Er waren een paar gastenkamers. Er was ruimte voor een studeerkamer en ontvangstruimten, maar grote feesten konden er niet gegeven worden. Hij had kennelijk geen behoefte om de machtige onderdanen onderdanen in het hof aan de boezem te sluiten, zoals de Tsaar resp. Engelse en de Franse koningen deden.

 

 

Naast het park met paleizen is Potsdam een best aardige stad. Reeds vroeg in de geschiedenis huisvesten de Pruisische koningen hun handwerkslieden in goede huizen. Dat was nodig om deze mensen zover te krijgen hun diensten aan te bieden voor het verfraaien van de residentie. Ver van de belangrijke hoven van die tijd. Ook de heren van Mecklenburg hadden dit probleem. Je kunt je laten rondrijden met een toeristenbus. Hieronder de fraaie poort, die staat aan het einde van de hoofdstraat. De foto is een kleine tien jaar geleden genomen met een van de eerste digitale kamera's. Inmiddels is het gebouw al flink gehavend door de luchtvervuiling.

 

 

Een paar weken terug waren we er dus ook. Midden in de winter. Het valt op, dat inmiddels de beelden boven op de poort al weer zwart aan het worden zijn. Ook was de belichting totaal anders. Reeds om drie/vier uur in de middag stonden de paleizen in het park in een prachtig avondlicht. We hebben gehold om dit mooie fenomeen goed op de foto te krijgen. De kant van de paleizen in het avondlicht was prachtig. Onder wat romantische beelden genomen in een race tegen de ondergaande zon.

 

 

Mecklenburg