Engeland

Cambridge

 

Google fotoalbum

Cambridge, Oxford, Kastelen, Steden, Hoofdpagina


 

 

Cambridge en Oxford zijn twee reeds heel lang bestaande universiteiten. Ze zijn ontstaan uit de behoefte van de kerk om haar dienaren adequaat op te leiden. De studenten werden verzameld in zogenaamde colleges. Vaak gesticht door rijke edelen. Ze bestaan uit twee tot drie verdiepingen hoge gebouwen rond een of meerdere binnenplaatsen. Je kunt de meeste ervan bezoeken. De meeste alleen 's ochtends. In beide steden hebben ze colleges met dezelfde naam. Cambridge is wat kleiner. Daar overheerst de universiteit. Het hele centrum is bezaaid met universiteitsgebouwen.

 

 

De stad wordt doorsneden door de rivier. De colleges staan vaak aan de rivier. Buiten de universiteit is er in het centrum bijna niets anders. Dat geeft een buitengewoon romantisch beeld. Een van de grootste colleges is King's college. De bijbehorende uit de kluiten gewassen kapel is bekend uit de muziek. De ingangspartij van het college is spectaculair zowel vanaf binnen als van buiten. 

 

 

Een probleem is het enorme aantal colleges. In de beschikbare tijd moet je keuzes maken. Als je alles wilt zien, dan moet je er een paar dagen voor uittrekken en je verdiepen in de openingstijden. Colleges leven al sinds mensenheugenis van giften en schenkingen van oudstudenten en bedrijven. Ook proberen ze een graantje mee te pikken van de eindeloze stroom toeristen, die de stad bezoeken. Studenten leiden mensen rond. De entree is maar een paar pond. Kennelijk is er nogal wat concurrentie tussen de colleges.

 

In beide steden heb je een Trinidad en een st John's college. We waren te laat voor Trinidad, maar het st John's college was in de namiddag nog open. Het is een enorm complex opgetrokken uit erg rode baksteen. Het loopt door tot aan de rivier en beroemde brug der zuchten. Toeristen zijn niet welkom op de brug zelf. Wel kun je vanaf alle kanten en vanaf ricvier foto's maken van dit karakteristieke punt.

 

 

Binnen de gebouwen erg veel ruimten, die meer mooi dan nuttig en efficiŽnt zijn. De gulle gevers wilden vooral onsterfelijkheid. Sommige colleges bieden slechts ruimte voor een relatief klein aantal studenten. Geen normale Nederlandse universiteit zou met zulke onpraktische gebouwen uit de voeten kunnen.

 

 

Een van de vele dingen, waar we simpelweg geen tijd voor hadden, was het boottochtje op de rivier. Het punteren schijnt relatief eenvoudig te zijn door de prachtige zandbodem ter plaatse. Hoewel je er natuurlijk wel op hoopt, gebeurde er tijdens ons bezoek geen enkel ongelukje, waarbij de dappere bootsman het evenwicht verloor en in de rivier terecht kwam...

 

 

Oxford