Engeland

Kastelen en landhuizen

 

Google fotoalbum

Cambridge, Oxford, Kastelen, Steden, Hoofdpagina


 

 

Hoewel we maar een weekje de tijd hadden, kwamen we toch in een opmerkelijk aantal kastelen en landhuizen terecht. Het hoogtepunt is het kasteel van Windsor. Er stond een enorme rij wachtende voor de poort. We waren er niet voor het eerst. Maar wel na de voltooiing van de restauratie, die nodig was geworden door de brand van enkele jaren terug. Deze was aanmerkelijk ernstiger, dan we eerder hebben begrepen. Er is een half dozijn jaar aan gerestaureerd en het kasteel is nu fraaier, dan het ooit geweest is. De schilderijen en memorabilia steken wat armzalig af bij de pracht en praal van het paleis zelf.

 

 

Naast het paleis is er een kapel, die even zorgvuldig gerestaureerd lijkt als het paleis. Hoewel daar niet zo'n dramatisch aanleiding voor was. Het was schitterend weer met jagende wolken en zo nu en dan een flard zon. In het fotoalbum staan een groot aantal foto's van de buitenkant van het paleis in prachtig licht. De Koninklijke familie heeft hier eeuwenlang een groot deel van hun tijd doorgebracht. Erg bewoonbaar ziet het er nog steeds niet uit.

 

 

Het licht was tijdens de hele rondreis schitterend. Hier het Raglan Castle in Wales. Buitengewoon fotogeniek, zoals het ligt tussen de velden op een bergtop en zwaar gehavend. Het was een kleine honderd jaar geleden nog bewoond. Maar zonder dak, in weer en wind gaat het hard. Het maakte deel van de rondrit van een dag, die we door Wales maakten. We begonnen in Bristol. Een hevig door de oorlog beschadigde stad. Het kasteel en de donjon staan er nog.

 

 

Tijdens onze rondzwervingen en onderweg naar Wright bezochten we het onderstaande fort. Op de foto vanuit een vliegtuig is het schitterend. Op de grond in de snijdende wind was het wat minder. Het is gelegen in buurt van de krijtrotsen. Maar leek meer gericht op het beheersen van het omringende platteland. Het dateert uit de tijd van NormandiŰrs. Het is meer een vluchtplaats, dan een echt fort. Het ligt op een heuvel ruim honderd meter boven de parkeerplaats. Het is een enorme klim...

 

 

Op Wright is er midden op het eiland een reusachtig kasteel, Carisbrook Castle, gebouwd als verdediging tegen de Vikingen. dat letterlijk het eiland beheerst. Er zijn drie veerponten naar de vast wal en het eiland wemelt van de toeristen. Alles en iedereen moet onderlangs het kasteel of verderop met een pontje over de lagune. De hele dag is het een grote file. Laat in de middag hebben we de pont genomen om de files te vermijden en zijn met hulp van de navigator over kleine weggetjes teruggereden naar de aanlegsteiger van onze veerpont. Onderweg bezochten we het zomerhuis van koningin Victoria. Binnen mag je niet fotograferen. Buiten werden we verrast door een stortbui, die fotografisch gezien het paleis in een schitterend licht zette tegen de pikzwarte lucht.

 

 

Ook in Engeland was het eeuwenlang de gewoonte, dat de eerste zoon van het huis de heer van het huis werd en de tweede aan de kerk werd gegeven. Bij de stad Winchester ligt een ru´ne van een bisschoppelijk paleis. Dit gebouwencomplex hebben we te danken aan de broer van de Engelse koning. Hij was naast bisschop een nogal ambitieus man, die zich meer bezig hield met de wereld dan met de kerk. Zijn broer was gewikkeld in een opvolgingsoorlog. Daarbij wisselde deze broer/bisschop meerdere malen van partij...

 

 

Aanvankelijk niet op het programma stond het bezoek aan Blenheim Palace. Dat is een paleis gebouwd door een 'vriend van de koning'. In de rest van Engeland was toentertijd weinig dat zich met de pracht en praal van dit paleis kon meten. Wij wisten niet precies wat een educatieve rondleiding is. We weten nu dat iets is, wat je ten koste van alles moet zien te vermijden. Het kostte ons een uur kijken naar sprekende poppen, waardoor we later op de dag zichtbaar te weinig tijd hadden voor het bezoek aan Oxford.

 

 

Onder wat landhuizen. Allemaal in bezit van stichtingen ten behoeve van het behoud van het erfgoed. De entreeprijzen zijn stevig. Sommige zijn nog bewoond door de oorspronkelijke familie. Bij een dergelijk rondreis door Engeland is het zinvol om lid te worden van deze stichtingen. Dan kun je er gratis in. Een lidmaatschap kost z'n vijftig pond. Met drie kastelen heb je het er al uit. Ook bijvoorbeeld Stonehenge behoort bij een stichting. We ontmoette de graaf en zijn familie, die vol trots het voormalige familiebezit toonde. We kwamen in een van buiten uitziend machtige kasteel, dat tot onze verbazing van binnen helemaal leeg was. Alleen het dak en de trappen waren hersteld na de brand een kleine honderd jaar geleden.

 

 

Steden