Engeland

Oxford

 

Google fotoalbum

Cambridge, Oxford, Kastelen, Steden, Hoofdpagina


 

 

Cambirdge en Oxford zijn over de hele wereld bekend om de jaarlijkse bootrace, die ze tegen elkaar varen op de Theems. Het is een compleet circus. De laatste jaren roeide een Nederlander mee. Er wordt gevaren met het modernste materiaal op nogal ruw water. Roeien is een technische sport. Elke verstoring van de balans is fataal voor de efficiŽntie van de slag. Varen door water met golven van soms wel een halve meter hoog kan eigenlijk niet gezien worden als 'sport'. Enkele jaren terug was het water dermate woest, dat een van de boten bij de finish zonk zonder dat de enthousiaste supporters daar part of deel aan hadden.

 

 

Het volle programma speelde ons parten bij het bezoek aan Oxford. 's Morgens waren we eerst naar Blenheim Palace geweest. Daardoor waren we wat laat. Het parkeren in het centrum is niet goed geregeld. Je wordt geacht de auto achter te laten op een parkeerterrein buiten de stad en de bus te nemen. Dat kostte zowat een uur extra. Dan is een enorme stad als Oxford met 36 universiteitsgebouwen aldra een hopeloze opgave. We vonden nog wat colleges, die open waren. Maar het was vooral veel haastwerk...

 

 

De steden Oxford en Cambridge hebben enorm veel gemeen met hun universiteit en colleges, maar lijken verder totaal niet op elkaar. Cambridge is een soort dorp, terwijl Oxford een echte stad is. In het centrum moet je zelfs zoeken naar de universiteit. De beroemde burg der zuchten in Oxford heeft niets van doen met de brug met dezelfde naam in Cambridge. Al was het door het ontbreken van water eronder.

 

 

Colleges bestaan uit reeksen enorme binnenplaatsen afgesloten door een portiersloge. Overal heb je zwermen met studenten, die al dan niet op het gras zitten. In de meeste colleges is het gras namelijk heilig. Alleen bepaalde geprivilegieerde personen wordt toegestaan op het gras te lopen. Het wonen in een college is best luxueus. Ik ben benieuwd hoe ze een keuze maken uit de duizenden gegadigden voor enkele honderden kamers. Als je er commerciŽle prijzen voor zou vragen, dan is er alleen ruimte voor de rijken.

 

 

De oorsprong van de meeste colleges is de behoefte van de kerk om haar eigen mensen een goede opleiding te geven. Vrijwel elk college heeft daarom een kapel. In sommige van deze 'kapellen' is ruimte voor de helft van de bevolking van Oxford. Je vraagt je af wat je er tegenwoordig nog mee moet. Het onderhoud ervan moet een welhaast ondragelijke financiŽle last zijn voor menig college.

 

 

Een van de indrukwekkendste colleges is Christ Church. Het is een gigantische verzameling reusachtige gebouwen, waarin nauwelijks plaats is voor de student als mens. Ze hebben een complete kathedraal. Een gigantische eetzaal. Je kunt er de hele dag over de hoofden van de toeristen lopen. We waren de laatste die nog naar binnenmochten. Het was al naar vijven.

 

 

Een college is een soort studentenflat en bedoeld om de studerenden huisvesting en kader te geven. Studerenden in oude tijden waren uitsluitend de rijken. Ze hadden vaak eigen bedienden. Het colleges zorgde voor personeel. Onder een rijtje huizen, waarin je moeiteloos met een compleet gezin zou kunnen leven. Je vraagt je af hoe ze al deze onzin financieren in Engeland.

 

 

Kastelen