Frankrijk

Aix les Baines

 

Google fotoalbum

 Hoofdpagina, RhŰne, de Lot, Dordogne, Noord Frankrijk, Cannes, Vakanties en Overzicht


Dordrecht - In het najaar van 2007 besloot de damclub van Stigt Thans, waar ik voorzitter van ben, deel te nemen aan de Confederation Cup. Dat is een toernooi dat georganiseerd wordt door Europese Draugth Confederation. Tevens was daar de General Assemblee alwaar ik gekozen werd tot penningmeester van de werelddambond. Het toernooi was een initiatief van de Franse dambond. Het werd gehouden in het casino van Aix les Baines. We speelden met twee teams. In het eerste team zaten de wereldkampioenen Schwarzman, Valneris, Gantwarg aangevuld door achtvoudig kampioen van Nederland Rob Clerc. Zelf mocht ik een enkele keer meespelen in het tweede.

De plaats Aix les Baines is een badplaats met warme bronnen. Het ligt tegen de grens van Zwitserland en ItaliŽ. Er is wat indrukwekkende vergane glorie. In de buurt kun je skiŽn. Voorts kun je naar gemakkelijk naar Lyon of Geneve. We waren met de auto. De rijstijl maakte nogal wat uit. Sommige deden er bijna 12 uur over om vanuit Nederland bij de bestemming te komen. Anderen deden het aanmerkelijk sneller. Zelf had ik het in acht uur gekund als we geen discussie hadden gehad met de Frans politie. Het kostte 95 euro. Nu nam het bijna negen uur om op bestemming te komen.

Aix les Baines ligt halverwege de snelweg van Lyon naar Geneve. In beide plaatsen zijn we geweest om medespelers van de trein te halen. In Lyon waren we een halve dag. In Geneve is Wim alleen geweest met de sponsor en een familielid, omdat ik zelf moest meespelen in het team. Het stadje Aix les Baines heeft wat aardige gebouwen, Het ligt aan het water van een meer. We hebben er niet zoveel goede foto's van. Zoals meer plaatsen in de omgeving heeft het stadje typisch Italiaanse kleurtjes.

Een twintig kilometer verderop ligt het plaatsje Annecy. Ook geen grote stad en wonder van stedenschoon. Echter de kleurtjes maken het tot een feeŽriek geheel. We zijn er op een rustdag naartoe gereden en hebben er nogal wat foto's gemaakt. Op internet is het plaatsje prominent aanwezig. Maar meer dan een halve dag kun je er niet doorbrengen. Er is een riviertje waar je tal van prachtig foto's kunt maken met Italiaans gekleurde bebouwing. Er is een meer met prachtige luchten, bergen in de achtergrond en herfstkleuren. Er is een kasteel. Erg schilderachtig allemaal op de foto. In werkelijkheid was het een aardig lunchplekje, waarover weinig te vertellen is.

De stad Lyon ligt een dal met twee takken van de Rhone. Alle belangrijke snelwegen naar het zuiden komen erlangs. Op de heuvel ligt een soort 'Sacre coeur'. Je kunt met een treintje naar boven. Het is een prachtig moderne kerk. Binnen fotograferen is mogelijk, doordat er voldoende licht is. Dat ligt wat anders met de oude kathedraal beneden aan de heuvel. Die is ook erg bijzonder, maar het licht binnen is er hopeloos. De echte stad ligt tussen twee armen van de Rhone. Dat is de plek om te eten. Daar is treinstation. De snelwegen lopen deels door tunnels door de omringende heuvels. We waren er eerder tijdens de cruise over de Rhone van enkele jaren terug. Er is een Romeins theater.

Tijdens een dagtochtje van Wim met de sponsor werd Geneve aangedaan, alsmede wat dingen in de omgeving. In Geneve werd een museum bezocht met merkwaardige abstracte voorwerpen. Ook werd een kenmerkend plaatsje in de buurt bezocht.

 Cannes