Cruise over de Rhone

Frankrijk

 

Google fotoalbum

 Hoofdpagina, de Lot, Dordogne, Noord Frankrijk, Aix_les_Baines, Cannes


Van 25 augustus tot 1 september deden we een cruise over de Rhone. We begonnen in Marseille en eindigden in Chalon sur Saone. De Rhone is een prachtige waterweg, die vanuit de Middellandsezee diep en bevaarbaar het land binnendringt. Toch wordt daar opmerkelijk weinig gebruik van gemaakt. Een reden is wellicht het relatief grote hoogteverschil, dat overbrugd moet worden en de lage bruggen. Iedere dag passeer je een of meer sluizen en tal van soms zeer lage bruggen. De cruiseboot heeft speciale voorzieningen om deze bruggen te kunnen passeren. Met enige regelmaat worden de passagiers op het zonnedek opgeroepen een goed heenkomen te zoeken. Dan wordt het zonnescherm platgelegd en zakt de stuurhut naar beneden. Afhankelijk van de hoogte van het water kunnen maximaal twee containers op elkaar gestapeld passeren.

De Rhone eindigt bij Marseille in een enorme delta zo groot als half Nederland. Het is om een of andere reden geen vruchtbaar gebied. Overal zie je fabrieken staan en er zijn zoutpannen. Een excursie wordt georganiseerd om de wilde paarden en koeien te bekijken. Ook wordt er een bezoek gebracht aan Saintes-Maries-de-la-mer. Daar is eenmaal per jaar een bijeenkomst van zigeuners, die in een horde soms volledig gekleed met een Maria beeld de zee in gaan om de zegen af te smeken. Wij zijn niet meegegaan en hebben daar achteraf spijt van. Het plaatsje wordt beschreven als pittoresk. Vanaf het dak van de kathedraal heb je prachtig uitzicht over de omgeving. We vertrokken vanuit een jachthaven in een van de monden van de Rhone. De verdedigingstoren is de wat schamele verdediging van de waterweg tegen indringers van buiten. Wellicht liet de bevaarbaarheid van de Rhone voor de aanleg van de sluizen wat te wensen over. Langs het water troffen we een sloperij, waar met een klein kraantje het roestige ijzer uit het schip geschept werd.

De omgeving van de Rhone is erg arm, maar schilderachtig. Tijdens de vaart tref je tal van prachtige gezichten op verstilde plaatsjes langs de rivier aan. In de Romeinse tijd was het een welvarende streek getuige het grote aantal Romeinse overblijfselen. Daarna is het nooit meer goed gekomen. De afgelopen 1000 jaar is zichtbaar weinig meer gebeurd in de vallei. Veel plaatsjes hebben nog dezelfde omvang als voorheen. Rijke gebouwen tref je vrijwel niet aan. Een probleem was, dat de rivier eeuwenlang een grensrivier was tussen Frankrijk en Duitsland (het heilige Roomse rijk). De Franse kant was zeer arm. Pas de laatste dertig jaar is de Ardeche bekend geworden als bestemming voor kamperende Nederlanders. De economie van de streek heeft zich helemaal op deze avontuurlijk ingestelde vakantiegangers gericht.

Een van de hoogtepunten van de reis is Avignon, de vestigingsplaats van de Franse pausen. In de vroege middeleeuwen slaagden de Franse koningen erin de pausen te dwingen hun intrek te nemen in Avignon in plaats van Rome. Dit was belangrijk in een tijd, dat er drie grote machten waren t.w. de adel, de geestelijkheid en de steden. Het onder controle brengen van de hoofd van de kerk door de wereldlijke macht vergrootte de macht van de Franse koningen aanzienlijk. De pausen woonde aan de ene kant van de rivier, terwijl er een enorm fort aan de andere kant lag van de Franse koningen om ervoor te zorgen, dat er geen ongewenste initiatieven ondernomen werden door de pausen.

De plaats is heden ten dage bekend om zijn (halve) brug. Je hebt vanaf de top van de heuvel een prachtig uitzicht erop, terwijl vanaf het einde van de brug de enorme vestingwerken van de stad prachtig zichtbaar zijn. Het was verreweg de grootste stad in de verre omtrek. De gedachte om even een beetje rond te gaan lopen door de stad moet krachtig onderdrukt worden. Er is een toeristentreintje, dat langs alle hoogtepunten gaat. We gingen het pauselijke paleis in en beklommen de heuvel te voet. Het zweet liep ons tappelings van het gezicht. Het paleis en de overige forten van de stad zijn imposant en schilderachtig. Van binnen is er helaas weinig van de inrichting overgebleven.

Wim wordt altijd gefascineerd door de schilderingen, die in Frankrijk worden aangebracht op blinde gevels in binnensteden. De bovenstaande schilderingen is vlak bij het pauselijke paleis aangebracht. Er zijn zelfs schijnramen van natuursteen, waarbinnen de schilderingen zijn aangebracht. De volgende dag bereikten we Viviers. Dat is een schilderachtig plaats gedeeltelijk gelegen op een heuvel op enige afstand van bij de rivier. Van ver is het schitterend. Het beklimmen van de heuvel is vermoeiend. De stad is altijd erg arm geweest. Het aantal bewoners is ook heden ten dagen zeer beperkt. Langs de prachtige platanenweg van de aanlegplaats naar de stad liggen diverse uitspanningen, waar het goed toeven is.

Direct na aankomst in Vivier is er gelegenheid een excursie te maken naar de kloven van de Ardeche. Met de bus rijdt je dan boven langs de beroemde Gorges of the Ardeche. Ver in de diepte zie je de kano's voorbijkomen. Diverse stops vinden plaats. De kwaliteit van resulterende digitale foto's is opmerkelijk goed. Bij de ouderwetse analoge foto's was alles, dat verder lag dan dertig meter een ramp. Je vraagt je af wat er geworden is van al die foto's van toeristen op de rand van de afgrond met een pocket kamera. Voorts bezoek je het plaatsje Vallon-Pont-d'Arc. Er zijn wat winkeltjes en schilderachtige straten. Allerlei water en bergsport mogelijkheden worden aangeboden. Tot voor dertig jaar was het plaatsje alleen maar arm en gelegen in 'the middle of nowhere'... 

Een hele rij plaatsjes passeert tijdens de cruise de revue. Op deze pagina is er te weinig ruimte om er al teveel van te laten zien. Gedacht kan worden aan Vienne, Tain L'Hermitage, Tourain, Chalon, Beaune, Arles, etc. De meeste zijn vooral schilderachtig. De stad Vienne kent een opmerkelijk aantal Romeinse overblijfselen. Ze hebben een tempel, een aantal Romeinse theaters, die deels nog in gebruik zijn, een donjon, middeleeuwse brug en een enorme kathedraal. Op tal van plaatsen langs de rivier zie je prachtige hangbruggen. In Chalon straten vol met vakwerkhuizen.

De plaats Beaune was aanvankelijk de hoofdstad van het hertogdom Bourgogne. Na de honderdjarige oorlog was dat groter en machtiger dan de Franse koning. De poging van Karel de Stoute om de gebieden tussen Vlaanderen en Bourgogne gewapende hand aan zijn rijk toe te voegen, eindigden met zijn dood op het slagveld en zonder mannelijke nazaat. Een discussie ontstond over de opvolging tussen zijn dochter en de Franse koning. Beaune koos de zijde van de dochter. Naar aanleiding daarvan besloot de Franse koning het parlement van Bourgogne te verplaatsen naar Dijon, waardoor Beaune in verval raakte. Het hoogtepunt Beaune is het 'Hostel Dieu'. Dat is gebouwd door de schatkistbewaarder van de hertog, die vreesde voor zijn zielenheil. Het was het eerste bejaardenhuis annex ziekenhuis op de wereld.

Het bezoek aan Lyon is eveneens een hoogtepunt. Dit is een miljoenenstad ingeklemd tussen de bergen resp. de rivieren Rhone en Saone. Het oude centrum ligt deels op het schiereiland tussen beide rivieren en op de westelijke heuvel. Een kathedraal beneden en eentje boven op de heuvel vangen de aandacht. Er is een treintje van de ene kathedraal naar de andere. We ontdekten dat helaas pas toen we de loodzware tocht naar boven reeds te voet hadden afgelegd. De kathedraal op de heuvel heeft qua ligging enige gelijkenis met de Sacre Coeur in Parijs. Hij ligt alleen veel en veel hoger. Hij is tamelijk nieuw en heeft een prachtig interieur en een grote benedenkerk in de crypte. De machtige middeleeuwse kathedraal beneden is vooral donker en stoffig. Gebrandschilderd glas is natuurlijk mooi, maar maakt het interieur wel erg somber.

Het gebied tussen beide rivieren is veel ruimer aangelegd. Het heeft de allure van Parijs. Grote pleinen, jugendstil gebouwen en tal van originele fonteinen. Sommige vragen er gewoon om er in te spelen. Maar het vaak vlak langs razende verkeer ontneemt je de lust. Er is een groot wandelgebied. Vlakbij de boot is een groot modern, volledig uitgestorven zwemstadion. Vanaf de universiteit kun je kilometers ver door de stad dwalen langs winkels en prachtige gebouwen over pleinen. Langs de wandelpromenade liggen tal van terrassen om de moe gelopen voeten wat rust te gunnen. Lyon is zonder meer een leuke levendige stad met enorme mensenmenigten, die winkelen, skaten of lekker in de zon zitten. 

 

 Autorit langs de Lot