Schotland: Eilanden, Whisky & Gastronomie

Eilanden

 

Google fotoalbum

Edinburgh, Glasgow, Loch's, Schotland, Hoofdpagina


Schotland kent een groot aantal eilanden. Aanvankelijk was het de bedoeling ze allemaal te bezoeken tot de de reisleider eens aan het rekenen sloeg op de afstanden. Schielijk werd geschrapt. Besloten werd ons te beperken tot de eilanden Arran en Bute. Het eiland Arran staat bekend om zijn zachte whisky. Doordat je twee ponten moet nemen om er te komen, ben je al gauw een halve dag onderweg om er te komen. We namen een flesje mee van de stokerij, waar we lunchten. Daarna brachten we een bezoek aan het Brodick Castle. Dat is een relatief klein adellijk huis van de familie Hamilton (Dukes). Het is gelegen in een fraai park. Arran was vroeger het einde van de wereld. Pas de laatste vijftig jaar met betere wegen is het open komen liggen voor het toerisme. Het regende dat het goot, toen we daar aankwamen. Binnen is een museum. Vrijwilligers van de 'national trust of Schotland' geven desgewenst toelichting. Het is smaakvol ingericht. 

Het eiland Bute ligt hemelsbreed op enkele tientallen kilometers afstand van ons huisje. Echter door de woeste natuur is het toch wel een uurtje of wat rijden om bij de pont naar het eiland te komen. Het was vroeger het centrum van de hele streek. In de hoofdstad van het eiland Rhotesay, de grootste stad in de verre omtrek, ligt de rune van de koninklijke burcht. Deze versterking bracht de regio definitief onder de controle van de Schotse koningen. Er is binnen niet veel meer van over. In het hoofdgebouw is een kleine expositie. Van buiten is het nog steeds een machtig fort.

Het huis 'Mount Stuart' is gebouwd door de markies van Bute. Kennelijk erg rijk. Bij zijn dood was het nog niet af. De vrijwilligers van de Trust of Schotland zijn er apetrots op. Een uitermate vreemd bouwwerk. Terwijl kosten nog moeite gespaard zijn kon er kennelijk geen echte architect vanaf. Het is zo jammer om overal kostbare marmeren zuilen neer te zetten, waarvan de maatvoering niet klopt. De koepel van de kapel op bovenstaande foto is een kenmerkend voorbeeld. Het witte deel had minstens twee keer zo groot moeten zijn. Binnen mocht je niet fotograferen, maar Hans liet zich niet weerhouden. Het resultaat met de digitale kamera zo zonder flits is wat magertjes.

De graven van Argyll hadden de leiding van de grootste clan van Schotland, de Campbell's. In Inveraray hebben ze een kasteel. Dat is een eeuw geleden herbouwd na een brand. Het ziet er daardoor nu van buiten een beetje ongeloofwaardig uit. Van binnen is het daarentegen buitengewoon smaakvol ingericht. Opmerkelijk is het gebruik van geweren, sabels en ander wapentuig als wandversiering. Als de nood aan de man komt, heb je nog iets om een leger mee uit te rusten. Beneden het kasteel aan het water ligt de 'stad' Inveraray. Het is niet groot en in n keer aangelegd door een beroemde stedenbouwkundige. Tegenwoordig heb je er een aantal hotels met uitzicht over het Loch, waar je leuk kunt logeren of de lunch gebruiken.

 Glasgow