Schotland: Eilanden, Whisky & Gastronomie

Glasgow

 

Google fotoalbum

Edinburgh, Eilanden, Loch's, Schotland, Hoofdpagina


Glasgow is de tweede stad van Schotland. Terwijl Edinburgh aan de Noordzee ligt, was Glasgow in de tweede wereldoorlog buitengewoon belangrijk als haven aan de Atlantische oceaan. Het ligt honderd kilometer het land in aan de Clyde. Vroeger was het een van de centra van de scheepsbouw. De afgelopen vijftig jaar heeft het een enorme neergang meegemaakt. De stad is nu bezig te herstellen. Voormalige fabrieken zijn uit het stadsbeeld verdwenen. Tegenwoordig is het in en rond de stad een permanente verkeerschaos. De rivier de Clyde hindert de verkeersafwikkeling. De stad heeft meerdere tunnels en bruggen. Ook is er een vierbaansweg dwars door de stad. Een probleempje op deze weg en iedereen is uren later thuis.

De stad heeft een centrum met paleizen, museums, winkelparadijzen, parkeergarages en grote onbebouwde stukken grond. Met en toeristenbus kun je een urenlange tocht door de stad en voormalige havens maken. Overal staan fotogenieke gebouwen afgewisseld met verschrikkelijke rommel. Het duurt nog wel een jaartje of twintig voor het weer een echt samenhangende stad is. In de stad een echte 'Campbell' doedelzakspeler. Buiten de stad opmerkelijke nieuwbouw in het niets.

De universiteit en regeringsgebouwen hebben een opmerkelijke schoonheid. Het hoofdgebouw is tegenwoordig een museum. Alles is tot de puntjes gerestaureerd zonder de charme van het gebouw aan te tasten. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud het allemaal is. Waarschijnlijk dateert het echter uit het einde van de 19e eeuw, toen Glasgow een van de rijke bloeiende industriesteden van Groot BritanniŽ was. Ook in het centrum staan een aantal prachtig paleizen. Voor de rest is de schoonheid van de stad een beetje verbrokkeld. Hier en daar tref je tevens bijzondere nieuwbouw aan. 

 Loch's