Schotland: Eilanden, Whisky & Gastronomie

Loch's

 

Google fotoalbum

Edinburgh, Eilanden, Glasgow, Schotland, Hoofdpagina


Schotland is beroemd om zijn loch's. Het kost wat moeite om de Nederlandse vertaling voor het woord te vinden. Soms is het een zeearm, soms heeft het wat weg van wadden. Ook worden er meren en soms zelfs rivieren mee aangeduid. De hele westkust is vergeven van de loch's. Allemaal schitterend gelegen. Zeker als de zon schijnt hebben ze vaak hemelse schoonheid. Glasgow lag hemelsbreed op 60 km van ons huisje. We waren twee uur onderweg om er te komen, omdat we om drie Loch's heen moesten rijden en een pont moesten nemen om er te komen. Bescheiden doelstellingen zijn belangrijk bij het bezoek aan dit gebied, wil je niet de hele dag in de auto zitten.

Het huisje is gelegen met uitzicht op Loch Fyne. Je kunt langs de kust rijden over een smal weggetje zo nu en dan onderbroken door een verbreding voor het passeren van twee voertuigen. We hebben er de eerste avond een heerlijke vismaaltijd gebruikt. Bij het begin van de reis zaten de heren achterin de auto gewoon los. Op een bepaald moment begonnen ze de gordels te gebruiken. Wij voorin weten absoluut niet waarom. Het had kennelijk iets te maken met het verschijnsel 'one lane road'. Als chauffeur heb je meestal redelijk zicht over het stuk eenbaansweg. Achterin was dat wat minder. Onverwacht remmen of scherpe bochten zijn dan een probleem. Echter als je honger hebt of naar Glasgow wilt en er voor de lunch wilt zijn, dan moet je wel een beetje 'doorrijden'. Desgevraagd bleken de heren geen voorkeur te hebben voor een van beide chauffeurs.

Onderweg naar Glasgow en de rest van de wereld kom je langs een aantal loch's. De ene keer bij eb liggen ze droog en de andere keer bij vloed staat het water in geulen. We hebben enkele keren gestopt bij deze telefooncel in het midden van het niets. Aan de overkant van de weg is er een huis. Verder woont er ver in de omtrek niemand. Je moet wel erg van de natuur en het uitzicht houden om het hier ook in de winter uit te kunnen houden. In de zomer zijn de wegen immers goed begaanbaar. In de winter met sneeuw en ijs lijken ze me geen feest. Buiten het toeristenseizoen worden er slechts enkele tientallen mensen in een gebied zo groot als de provincie Utrecht. 

Iets verderop langs Loch Fyne ligt een een plaatsje met een restaurant. Ook ligt daar een langs en in het water een kasteeltje. Dit behoorde aan een plaatselijk heer met hooguit vijftig onderhorigen. Via bruggetjes en plankiers kun je erbij komen. Het was wederom tamelijk regenachtig toen we bij de uitspanning kwamen. Jan en Wim waren met gene stok de deur uit te krijgen. Hans en ik zijn door de velden naar het kasteel gelopen. De lichte regen was met een paraplu niet echt een probleem. Maar het heuphoge natte gras was wat minder leuk. Maar we waren er nu eenmaal niet voor onze lol en moesten alle relevante foto's mee naar huis nemen. Bovenaan het kasteel. Beneden kennelijk het huidige optrekje van de familie.

 

 Schotland