Schotland: Eilanden, Whisky & Gastronomie

 

Google fotoalbum

Edinburgh, Eilanden, Glasgow, Loch's, Hoofdpagina


De laatste dag wilden we nog eens een grote rit maken door de omtrek. Daarbij kwamen we door een leuk dorpje met bovenstaande kerkje en begraafplaats. Het schijnt al sinds mensenheugenis een heilige plaats te zijn. Op het kerkhof hebben ze een opmerkelijk verzameling unieke grafzerken. Deels heeft men ze samengebracht in een expositie en afgeschermd tegen het weer. Vreemd voor een plaats, waar amper 100 mensen wonen. Naast de kerk is een museum gelegen, waar getoond wordt hoe men in vroeger eeuwen leefde.

De wegen in dit deel van Schotland zijn alleszins redelijk ware het niet, dat het grootste deel van het type "One Lane Road" was. Je wordt dan geacht met enige behoedzaamheid te opereren. Bij het ontmoeten van tegenliggers dient gepasseerd te worden bij de speciale inhammen. Het aantal inhammen is van dien aard, dat voor hetzelfde geld een tweebaansweg gemaakt had kunnen worden. Van ons huisje naar Dunoon was het een klein uur rijden. Beide chauffeurs reden indien mogelijk tot 80 km per uur. Gelukkig waren er meestal weinig tegenliggers. Ook krijg je steeds meer ervaring in het gaande houden van de auto tijdens het passeren. De passagiers konden, dat niet altijd even waarderen. Maar als je ergens wilt komen, dan moet je wel een beetje voortmaken.

De tocht eindigde in een vissersplaatsje. Onderstaande 'Romeinse' bouwwerk is pas een honderd jaar oud. Een plaatselijke ondernemer heeft het laten bouwen om werkloos geworden steenhouwers aan werk te helpen. Hij hoopte hiermee de aanzet te geven tot een soort pretpark. We hebben nog even overwogen naar boven te klimmen. Maar aldra kwamen we tot de conclusie, dat dit typisch een bouwwerk is, dat mooier is van beneden dan van boven. In de haven vonden we een visrestaurant, terwijl met enige regelmaat de regen met bakken tegelijk naar beneden kwam. Daar hebben we heerlijke verse vis gegeten, die ook nog goed was klaar gemaakt.

New Castle was het begin en eindpunt van de reis. De boot vertrekt vanuit de haven. Hij is tien of meer verdiepingen hoog, zodat je een prachtig uitzicht hebt over het haventerrein en rivier de Tyre. Op de heenreis waren we juist aan het ontbijten. Met drie fototoestellen hebben we een half uur lang foto's genomen van het steeds donker wordende land om ons heen. In het fotoalbum staan andere voorbeelden. Het is overigens opmerkelijk hoeveel tijd het kost om de boot te laden. Elke centimeter laadruimte wordt benut. Zeker op de heenreis, toen de boot niet vol was, vroegen we ons af waarom hier zoveel inspanning in gestopt werd.

 Hoofdpagina