Dordrecht - Wederom geen erg lastige wedstrijd. De uitslag viel nog alleszins mee. De Amsterdammers hadden zich voorgenomen zoveel mogelijk bordpunten te gaan veroveren. Met zes bordpunten voor hen viel het alleszins mee. Zowel Michiel Kloosterziel als Peter van der Stap zaten niet erg in de wedstrijd. Michiel werd het slachtoffer van een winnend zetje van Weiss. Peter wisselde twee zetten om, waardoor een goede stand opeens slecht tot verloren was. Hij wist het nog droog te houden. Anderen slaagden wel in hun missie. De vijf overwinningen van Schwarzman, Gantwarg, Winkel, Heusdens en van der Akker gingen (op de laatste na) redelijk vlot. Bij sommigen van hen ging het zo vlot, dat ze er niet echt blij mee waren.

Zowel Alexander Schwarzman, Anatoli Gantwarg en Ron Heusdens waren na een uurtje of twee klaar. Niet omdat ze zelf zoveel tijd verbruikten, maar omdat toen de tijd van hun tegenstander op was. Jullie moeten voor de aardigheid hun partijen maar even naspelen. Zomaar schijnbaar uit het niets is de situatie volstrekt hopeloos voor hun tegenstander. Hugo Schut zat indertijd bij mij in de klas en bracht mij aan het dammen met de mededeling voorafgaand aan de partij, dat hij zou gaan damhalen op veld 1. Hij deed dat ook. Het heeft enige tijd geduurd, voordat ik deze brutaliteit kon wreken. Het is echter een speler, die best wat begrijpt van het spel. Je snapt dan eigenlijk niet hoe Schwarzman, dat doet. Als ik zelf dit soort openingen speel, dan kom ik nergens.

Hetzelfde gebeurde in de partij Erik Brunsman - Anatoli Gantwarg. Een laveeropening resulteerde in een flankstelling, waarbij de materiaal verhouding van wit een beetje te wensen overliet. Dit kleine ongemak resulteerde in korte tijd in een simpele doorbraak naar dam gevolgd door een lichte combinatie. De tegenstander van Ron Heusdens was er niet op uit om een interessante stelling op het bord te brengen. Met de gebruikelijke technieken (tempowinst) werd de druk een beetje opgevoerd. Toen zwart de klassieke velden probeerde te bezetten was hij opeens een schijf kwijt.

 De vlotte overwinning van Sven Winkel op Hand van der Heuvel daarentegen had iedereen kunnen overkomen. Met bekende technieken werd een voorpost op veld 27 onder druk gezet. Na afwikkelen naar een open stelling was de zwarte korte vleugel ernstig verzwakt. Het einde kwam door een simpel zetje. Jeroen van der Akker daarentegen was de complete middag bezig. Het is zelfs niet duidelijk of hij in de uiterst gecompliceerde stand rond de tijd controle wel beter stond. Er werd evenwel afgewikkeld naar een eindspel, dat na de damafname vlot naar de winst werd geschoven. In de analyseruimte heerste nog wat twijfel over de stand als de zwarte dam gewoon op het bord zou blijven.

Ron Heusdens begint vandaag aan het Bijlmertoernooi evenals Alexander Schwarzman. De partijen zijn zoals gebruikelijk tegenwoordig live te volgen op internet. Zondag 2 november om 13.00 uur is de eerste ronde. Zaterdag 8 november de sluiting. Tijdens het eten na de partij zette Ron wat standjes op. Deze eindspelletjes werden pas opgelost na uitvoerig proberen.