10e Ronde nationale competitie

Partijen en Home


Dordrecht - Ook wij hebben wel eens een moeizame wedstrijd. De opstelling was bepaald niet in ons voordeel. Aan veel borden een klein elo-verschil in ons voordeel, maar nergens een plaats waar duidelijk punten vandaan zouden kunnen komen, behalve dan dat de wereldkampioen tegen Yeun Wong zat. Dat is een ELO-verschil van 330 punten. Ook bij hem ging het moeizaam. In het vier om vier eindspel was hij de enige, die er nog vertrouwen in had en hij won het inderdaad.

Onder zulke omstandigheden kan elke verliespartij fataal zijn. Helaas was het ditmaal die van mij tegen Bas Messemaker. Gelukkige redde Ron Heusdens ons vandaag. Vanuit een opening die weinig beloofde, wist hij zijn tegenstander zodanig aan het werk te zetten, dat de tijdnood voor Rik Keurentjes kennelijk al bij het linkerrijtje begon. Een heel behoorlijke stelling veranderde gaandeweg in een puinhoop. Na vijf uur was het Ron, die als laatste het elfde punt wist aan te tekenen.

De vorige week was mijn toespraak aan het begin van de wedstrijd aanleiding voor geweldige verwarring. In samenwerking met de arbiter hebben we vandaag geprobeerd aan deze verwarring voor eeuwig en altijd een einde te maken. Wat je eventjes moet weten als je om dringende redenen, zoals toilet, kopje koffie of een sigaretje, de speelzaal moet verlaten, is dat er drie bronnen van wijsheid zijn t.w. het wedstrijdreglement, de arbiters handleiding en het oranje boekje.

Volgens het wedstrijdreglement is het verboden om de speelzaal zonder toestemming van de arbiter te verlaten. De arbiters handleiding verzacht dit een beetje en adviseert arbiters mensen zonder vragen de gelegenheid te geven naar het toilet e.d. te laten gaan. In het oranje boekje daarentegen staat nadrukkelijk, dat het verboden om de speelzaal te verlaten zonder toestemming te vragen aan de arbiter. Een bron complicaties geeft voorts het feit, dat de barruimte tevens de analyseruimte is. Spelers mogen absoluut niet in de analyseruimte komen.

Aangezien je niet kunt verwachten van veertig spelers, dat ze gedurende vier/vijf uur lang de plas ophouden en geen enkele consumptie gebruiken verklaarde de arbiter zich bereid om zo nu en dan toestemming te geven om verboden ruimten te betreden. Dat zou gebeuren op basis van voor wat hoort wat. Iedereen, die een kopje koffie voor hem haalde kreeg toestemming om de speelzaal te verlaten. Helaas moest men daartoe wel eerst de speelzaal verlaten. Bijgevolg hebben alle aanwezige spelers tenminste zes reglementaire nullen aan hun broek gekregen.