9e Ronde nationale competitie

Partijen en Home


Dordrecht - Ook na de negende ronde zijn we er nog. De belangrijke wedstrijd tegen Witte van Moort werd, hoewel de cijfers (9-11) anders lijken te duiden, overtuigend gewonnen door van Stigt Thans. De ploeg uit Overijssel is dit jaar niet zo sterk als andere jaren. Het is niet meer de gewoonte spelers uit Zwitserland of Duitsland te laten overkomen voor belangrijke wedstrijden. Reeds bij het doorkijken van de opstelling bleken we aan een groot aantal borden een plus te hebben. De uitslag had wat duidelijker kunnen zijn, als Gantwarg zich de tijd had gegund om een gunstig vier om twee eindspel helemaal uit te melken tegen Edwin Twiest. Kennelijk had hij net als wij honger.

Dat het toch nog zo spannend werd kwam doordat 'angstgegner' Ron Heusdens door zijn tegenstander Getmanski de afgelopen week uitvoerig bestudeerd was en in de voorbereide variant volkomen van het bord gespeeld werd. Heel anders verliep de nederlaag van Jeroen van den Akker tegen Marino Barkel. In de tijdnoodfase had Jeroen duidelijk de leiding zowel op het bord als helaas op de klok. Zijn tijd in seconden werd geteld in de minuten van zijn tegenstander. In enkele seconden tijd moest hij tegen de snel spelende staande Marino een aantal belangrijke beslissingen nemen. Een goede stelling veranderde daardoor helaas voor ons in een hopeloze puinhoop.

Op andere borden ging het wel zoals gepland. Laurens Fijn van Draat mocht tegen Auke Scholma. Normaliter is deze een tandje te sterk. Maar vanaf het allereerste begin strooide Laurens driftig zand in de molen van zijn tegenstander en mocht hij na vier uur een alleszins bevredigende remise aantekenen. Frits Luteijn mocht tegen halve finalist Gerbrand Hessing. Er is een gaatje van meer dan 100 elo punten. Het advies van Anatoli Gantwarg om het technisch aan te pakken en vooral op tempi te spelen werd gevolgd. Met als gevolg, dat in het late middenspel de tempi in combinatie met de klok tot een vlotte overwinning leidde.

Alexander Schwarzman had wederom Peter Hoopman. Een korte vleugel opsluiting kwam op het bord evenals in tal van andere partijen van deze middag. Alexander zat eigenlijk aan de kant waar normaliter de klappen vallen. Het resultaat was echter een dun afspel, waarin de aanval van de wereldkampioen na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander op de vijftigste doorsloeg. Ook Rob Clerc was op dreef. Na deze partij tegen Kuijvenhoven staat hij alleen aan de leiding op de topscoorderlijst. Met puur technische middelen werd eerst voordeel bereikt, wat vervolgens gebruikt werd om via allerlei tactische middelen tot iets 'moois' te komen.

Het tweede had eveneens een goede dag, nadat in beide voorgaande wedstrijden concurrenten voor de promotie te sterk bleken, werd ODB verpletterd. Tiny Mous, Wim Vrijland, Kees Romijn en Piet Bastiaanse wonnen, waar de thuisclub alleen een overwinning tegen teamleider Hans Lansbergen tegenover wist te stellen. Kennelijk is Hans een beetje uit training. Hieronder een foto van Ron Heusdens. Hij behoort tot de spelers, waar je alleen een herkenbare foto van kunt maken, als je als fotograaf engelengeduld heb en ik moest nu eenmaal zelf ook spelen.