8e ronde nationale competitie

Partijen en Home


Dordrecht - Het werd de achtste ronde van de nationale competitie aanmerkelijk spannender, dan bedoeld. Ziekten en vakanties zorgden ervoor, dat het eerste met vier invallers moest aantreden. Het daardoor ogenschijnlijk aanmerkelijk verzwakte tweede boekte desondanks de grootste overwinning sinds mensenheugenis op 's Gravenpolder. Onder schier hopeloze omstandigheden stijgen ze evenwel als echte Schiedammers ver boven hun kunnen en verstoorden daarmee het feestje van de Zeelanders, die tegen een dergelijk verzwakt team de overwinning al aan het vieren waren. Dammers, die overigens interesse hebben in online poker, kunnen tegenwoordig overal terecht op het internet. Wellicht is het een idee na een dag flink te hebben gedamd nog wat te ontspannen met het bekende poker spel.

Met voor ons doen opmerkelijk klein aantal grootmeesters (drie) werd aangetreden tegen SNA. Twee van de drie grootmeesters (Gantwarg en Clerc)  wisten te winnen, alsmede nationaal meester Frits Luteijn, waardoor de bezoekers aldra tegen een schier hopeloze achterstand aankeken. Aan de staart ging het zoals het in het tweede vrijwel elke wedstrijd gaat. Gewonnen stellingen worden verloren en verloren stellingen worden remise gehouden. Invaller Edwin de Jager had de punten meerdere malen slechts voor het inschieten. Desondanks ging hij tussen een zee van gewonnen voortzettingen en probleemloze remises af op de enige afwikkeling, die verloor. Wim Vrijland speelde de Keller. Kennelijk een variant, die hij niet zo goed kende. Hij stond vijf uur met de rug tegen de muur. Vlak voor het vallen van de vlag na vijf en half uur werd desondanks een benarde vrede getekend.

De hoop van heel dammend Nederland was gevestigd op de uitkomst van de wedstrijd Volendam - Witte van Moort. De ploeg uit Volendam had het tot nog toe niet aan geluk ontbroken. Allerlei wedstrijden werden met nipte 11-9 overwinningen gewonnen. Ditmaal hadden ze immers een tegenstander, die met de trotse koploper eindelijk eens korte metten zou maken. Het liep evenwel geheel anders. De partij Kalmakov - Sjtsjogoljew werd gewonnen door de voor Volendam uitkomende oud-wereldkampioen. Even daarvoor had Marino Barkel Witte van Moort op voorsprong gebracht ten koste van grootmeester Johan Bastiaannet. De wedstrijd werd andermaal beslist door de uit Sint Petersburg overgekomen Alexander Georgiev, Die Ben Provoost wist te overmeesteren.