18-05-2002 Van Stigt Thans derde in nationale bekercompetitie 

Het bekerviertal van Van Stigt Thans heeft de nationale bekerstrijd afgesloten met de derde plaats. Slachtoffer in de strijd om de derde plaats van het team van Het Noorden uit Groningen, dat na het sneldammen verslagen werd. Hierdoor is rechtstreekse plaatsing voor het komende seizoen gegarandeerd en hoeven er geen regionale voorrondes te worden gespeeld. De wedstrijd werd gespeeld in het Overijsselse Hengelo samen met de finales van de Nederlandse Schaakbond, een initiatief van de stichting Schaakpromotie Hengelo, die daarin ook graag het dammen betrekt. Een goed initiatief dat navolging verdient voor de toekomst, misschien ook wel voor het organiseren van gezamenlijke kampioenschappen.Na een ontvangst en een gezamenlijk lunch begon rond kwart over één de wedstrijd. De enige die dag, want de finale tussen Witte van Moort en Heijting Huissen werd in verband met het overlijden van Oud-Voorzitter Joop Niels van Huissen uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum.

Zowel Van Stigt Thans als Het Noorden waren niet op volle oorlogssterkte, mede door het toernooi in Salou dat momenteel gespeeld wordt. Toch was dit niet in het nadeel van Van Stigt Thans, dat over een veel bredere basis beschikt. De eerste overwinning viel na ongeveer drie uur spelen te noteren. Dirk van Schaik jr kreeg tegen Owen Donkers totaal geen vat op de stand en besloot de het spel te gaan forceren en op zetjes te gaan spelen. Het eerste de beste zetje dat erin kwam was raak en zonder de combinatie volledig uit te laten voeren gaf zijn tegenstander het terecht op (3-0). Guido van den Berg speelde tegen Maarten Kolsloot een klassieke partij, waarin Guido steeds meer voordeel kreeg en uiteindelijk een doorbraak forceerde. Of deze gewonnen was in niet helemaal duidelijk, maar Guido liet de klok wel erg ver komen. Ondanks dat hij wist dat hij de 50 zetten had speelde hij er toch nog één extra en deze was dermate fout dat zijn dam werd afgevangen en hij gelijk kon opgeven (3-3). Ton Burgerhout had tegen Michiel Kroesbergen lange tijd het betere van het spel en miste diverse kansrijke plannen. In de tijdnoodfase sloeg de partij helemaal om en de nederlaag was een feit (3-6). Hans Lansbergen kreeg tegen René Paauw geleidelijk aan steeds meer voordeel en wist een stand te forceren die precies op tempo vastliep en waarin zijn tegenstander twee schijven moest offeren voor een wederzijdse doorbraak. Het eindspel was vrij langdurig, maar niet moeilijk om te winnen voor Hans en de spelers konden zich na meer dan vijf en een half uur gaan opmaken voor het sneldammen (6-6). Daarin moesten dezelfde spelers opnieuw tegen elkaar aantreden, alleen nu met verwisselde kleuren. Ton speelde nu wel een goede flankpartij en won, Hans speelde naar een klassieke stand toe die hij kende uit het boek van Katz en won feilloos (6-0), Dirk had als snel een dam en won gemakkelijk (9-0) en Guido ging met een schijf meer door zijn vlag (9-3), maar het maakte niet meer uit. De derde plaats was binnen.

Na deze lang dag volde de prijsuitreiking van Burgemeester Kerckhaert van Hengelo, die ons de beker uitreikte en iedereen een boek over 200 jaar Hengelo gaf als aandenken aan de wedstrijd. Mooi was nog dat de rondlopende schakers doorhadden dat er in al de partijen die er gespeeld werden geen enkele remise viel, hoewel het dammen daar voor hen toch om bekend staat. Ook goed was het om te zien dat de aanwezige spelers vrij jong waren. Laten we hopen dat dit het beeld is van de toekomst.