20-09-03 Teleurstellende ouverture Van Stigt Thans 1  

In de eerste ronde van de Nationale Competitie van de KNDB verloor het eerste tiental van Van Stigt Thans, uitkomend in de Ereklasse, op eigen terrein met 11-9 van Apeldoorn. Een teleurstellend begin van de Schiedamse dammers. Individuele overwinningen zijn duur in de Ereklasse en dat bleek ook in deze wedstrijd: 7 remises en slechts drie beslissingen. Van Stigt Thans verloor twee partijen, Apeldoorn slechts ÚÚn: winst of verlies van de teamwedstrijd is dus vaak een kwestie van het resultaat aan een bepaald bord.

De score werd al vroeg geopend door de grootmeesters Anatoli Gantwarg en Alexander Presman: remise na en kalm partijtje. Rob Clerc probeerde het wel tegen Auke Scholma maar kwam er niet doorheen: remise. Bepaald opzienbarend was de remise van Frits Luteijn tegen invaller (!) Alexeij Tsjisjov (meervoudig wereldkampioen). Tsjisjov was ingevallen voor Hendrik van der Zee, die in Japan verblijft. Luteijn speelde fris van de lever, was bepaald niet ge´mponeerd door zijn illustere tegenstander, die wel onder de indruk was van het spel van zijn tegenstander en remise moest toestaan. Het werd 4-4 door een keurige remise van Dirk van Schaik jr, die even in moeilijkheden kwam tegen Toby Hage maar zich bekwaam in veiligheid wist te brengen.Tanya Chub, regerend europees kampioene bij de dames, debuteerde in het keurkorps van Van Stigt Thans met een remise tegen Tjalling Goedemoed.  Tanya misrekende zich op een gegeven moment, moest een schijf geven om uit de probleemzone te komen waarna ze bekwaam naar remise wist af te wikkelen.Op de nu bereikte 5-5 stand ging het fout voor het Schiedamse team: Anton van Berkel verloor verrassend  van Gep Leeflang, die niet wist wat hem overkwam. Van Berkel taxeerde een bepaalde stelling onjuist,  dacht dat de winst een kwestie van techniek zou zijn maar werd volkomen verrast door een bepaalde zet van Leeflang,  zag  toen in in welk gevaarlijk vaarwater hij beland was maar het was al te laat en hij verloor de partij. Wim Vrijland kwam tegen Gerrit Boom wel wat onder druk te staan, maar erg was het allemaal niet: rustig en zelfverzekerd bereikte Vrijland remise. Hetzelfde resultaat was er voor Arie van de Weteringh, die het tegen GabriŰl Heerma net niet rond kon krijgen. Nadat Waldo Aliar verloren had van Herman Spanjer was het gebeurd met de Schiedammers.Waldo was ge´mponeerd door het snelle spel van zijn tegenstander,  investeerde veel tijd, raakte de controle kwijt, kwam na de tijdnood in een lastig eindspel terecht en moest  opgeven. Ron Heusdens gaf de score een wat draaglijker aanzien met een overwinning op Marcel Knipper, na een lang eindspel, dat Heusdens bekwaam in winst omzette.

Aangetekend moet nog worden dat de competitie in de Ereklasse zeer spannend zal worden: veel teams zijn aan elkaar gewaagd en ┤vaste`overwinningen zijn zeldzaam. Wat te denken van de 11-9 nederlaag van landskampioen Meurs Denk en Zet tegen de promovendus Hijken DTC uit Drente?  Niemand verwacht zo`n uitslag. Pikant detail: in de tweede ronde moet Van Stigt Thans aantreden tegen Hijken DTC. De Schiedammers zijn gewaarschuwd.