18-10-2003 Miraculeuze overwinning Van Stigt Thans 1

In de tweede ronde van de Nationale Damcompetitie heeft het eerste tiental van Van Stigt Thans, uitkomend in de Ereklasse, met 11-9 gewonnen van Hijken/DTC uit Drenthe. Het is een zwaar bevochten overwinning geworden van de dammers uit Schiedam in het verre Drenthe: lang heeft het er naar uitgezien dat de Drentenaren met 11-9 zouden gaan winnen, maar op karakter wisten met name Tanya Chub en Anatoli Gantwarg het tij te keren.

Anton van Berkel boekte als eerste resultaat: remise tegen Marc Coenegracht na een rustige partij. Van Stigt Thans kwam op achterstand na een nederlaag van Dirk van Schaik jr tegen Erna Wanders; Dirk investeerde veel tijd in de opening (na 100 minuten bedenktijd had hij pas 14 zetten gedaan), kwam in gigantische tijdnood en zag met nog drie zetten te gaan in een zeer kansrijke stand zijn vlag vallen.

Wim Vrijland speelde keurig remise na een klassieke partij tegen Evert Dollekamp. Ook remise was er voor Arie van de Weteringh tegen Hans Thio; Thio moest op een gegeven moment een schijf offeren maar had wel compensatie: hij hield met 3 schijven 4 schijven van Van de Weteringh in bedwang, waardoor er geen winst voor Van de Weteringh in zat. Van Stigt Thans kwam op een 7-3 achterstand na een nederlaag van Frits Luteijn tegen Jacob Okken, die een gewaagde centrumaanval van de Schiedammer met een geslaagde omsingeling wist te weerleggen: Luteijn moest een schijf offeren en verloor de partij.

Er hingen donkere wolken boven het Schiedamse kamp, die niet verdwenen na overwinningen van de grootmeesters Ron Heusdens en Rob Clerc. Heusdens kwam tegen Henk Kalk tot schijfwinst na een fraaie forcing, waarna partijwinst een kwestie van techniek was; Rob Clerc boekte tegen Jan Ekke de Vries winst na een prima gespeelde klassieke partij, waarmee de stand op 7-7-kwam.

Het werd 8-8 na een voor de poorten van de hel weggesleepte remise van Europees kampioene bij de dames Tanya Chub tegen oud-Nederlands kampioen Martin Dolfing. Tanya heeft onder zware druk gestaan en toen Dolfing in een 7 om 7 een schijf offerde om door te breken leek de partij verloren voor Tanya. Nadat Dolfing nog een schijf had geofferd en met zijn dam ergens achterliep wist Tanya het gevaar te bezweren, kwam ook op dam en bereikte de veilige remisehaven. Waldo Aliar nam tegen Alex van Prinsenbeek een doorbraak ten koste van een schijf, maar de resterende 5 om 4 stand bleek uiteindelijk niet te winnen: 9-9.

De overwinning van het team van Van Stigt Thans werd veilig gesteld door grootmeester Anatoli Gantwarg uit Wit-Rusland. De jeugdige Maikel Palmans gaf goed partij, maar moest in een 4 om 4 stand met wederzijds een dam alsnog het hoofd buigen voor de geweldenaar uit Minsk, die onder grote belangstelling (er stonden zon 50 mensen om hun bord) de dam van Palmans wist te vangen met partijwinst: een 11-9 overwinning voor Van Stigt Thans.