04-10-2003 Perfecte wedstrijd Van Stigt Thans 2

Jarenlang was Constant een toonaangevende vereniging in Nederland, tegenwoordig is het allemaal een stuk minder geworden. Er is zelfs een fusie met de vereniging Charlois aan te pas gekomen om de kansen op een goed resultaat te vergroten, maar tot vruchtbare resultaten heeft dit op dit moment nog niet mogen leiden. Constant is echter wel een gezelschap dat aantoont dat er vele culturen zijn die deze sport kunnen bedrijven en dat ook daadwerkelijk doen. Nederlanders, Surinamers, Antilianen, Afrikanen en zelfs een speler van Turkse origine. En daarbij geldt ook nog eens dat iedereen goed met die situatie om kan gaan en daarom toch een goed team vormt. Het had alleen de pech dat het een tweede team van Van Stigt Thans tegenover zich vond dat momenteel uitblinkt in degelijkheid en dat de absolute wil bezit om te winnen. De uitslag van 13-7 in Schiedam voordeel was daarom een goede afspiegeling van een perfecte wedstrijd zonder nederlagen en met veel bordkansen. De uitslag had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, maar niemand maalde daarom. Opnieuw is er een goede stap gezet op weg naar de hoofdklasse.

Teamleider Hans had afgesproken om een uur van tevoren te verzamelen bij het Novotel. De afstand naar het gebouw was zeker niet meer dan een goede 20 minuten, maar Schiedammers hebben de reputatie dat ze bijna dyslectisch zijn als het gaan om het lezen van kaarten en routebeschrijvingen en daarom was de inschatting dat het wat langer zou duren wel gerechtvaardigd. En zo geschiedde. Matthijs Broek had besloten braaf de auto van Tiny Mous te volgen, want daarin zaten genoeg mensen die het lokaal al eens eerder hadden gezien en daarom wel zouden weten waar het was. Niet dus. Eerst stuurde Hans Tiny de Slinge in, Matthijs volgde braaf. Vervolgens was de Oldegaarde aan de beurt, Mattthijs toonde zich opnieuw een trouwe discipel. Pas op het moment dat ook nog eens een bezoekje aan de Maastunnel werd gebracht, leek het de reisgenoten tijd te worden voor een blik in het stratenboek en daarna was het probleem binnen no-time opgelost. Na een reis van een kleine drie kwartier kwam de Lepelaarsingel in zicht, alleen was het toen nog zaak een parkeerplaats te vinden waar niet betaald diende te worden. Gelukkig was Gerrit iets eerder aangekomen dan de andere twee auto’s en hij had reeds een goede plek gevonden. Alles was toch nog goed gekomen, de wedstrijd kon beginnen.

Hans had ingeschat dat de twee sterkste spelers van CCR, Ben Smeenk en Jaap Riesenkamp, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd nu niet op bord één en twee zouden plaatsnemen. Hij had daarom speciaal zijn drie sterkste spelers (Edwin, Ton en Mathieu) op de borden drie, vier en vijf gezet. En deze tactiek werkte, want Ton werd gekoppeld aan Ben Smeenk en Mathieu mocht het uitvechten met Jaap Riesenkamp. De opstelling zat dus goed nu moesten de punten nog komen. Het eerste punt dat op het scorebord verscheen was zoals bijna vertrouwd afkomstig van Dirk. Tegen Angelo de Bruijn verkreeg hij prettig spel in de opening, maar verzuimde om meer druk te zetten op de lange vleugel van zijn tegenstander. Na ongeveer drie uur spelen was de gelijkwaardige remise een feit. Niet veel later zorgde Hans voor de eerste overwinning van de middag. Mehmet Yoney verkreeg onprettig klassiek spel en zuiver positioneel werd hij langzaam naar de afgrond gevoerd. Een wanhoopcombinatie mocht niet meer baten. Peter zorgde met een gelijkwaardige remise tegen Ben Meeren voor 4-2, niet veel later tekenden ook Mathieu en Jaap Riesenkamp de vrede. Ton had vervolgens ook geen enkele moeite om Ben Smeenk een punt afhandig te maken en omdat zowel Guido, Edwin, Piet als Tiny zeer voordelige standen hadden, was de overwinning al veilig, Alleen de grootte was nog onduidelijk. Helaas bleek het eindspel van Guido geen winstkansen meer te bevatten, een verrassend offer op de 50e zet had wellicht wel een zege opgeleverd. Tiny had tegen Radjinder Jharap de hele partij een vorstelijk overwicht, maar de vraag was of het door zou slaan. Onder druk van de minder stand faalde Jharap in het vinden van de remise die, hoewel niet gemakkelijk, wel mogelijk was. Edwin verkreeg tegen Ruud van Drunen al snel prettig klassiek spel, maar één slordige zet had bijna zijn hele stand kunnen ruïneren. Gelukkig zag zijn tegenstander een winnend offer over het hoofd, daarna bereikte Edwin een eindspel dat op de lange termijn won. Piet Bastiaanse maakt er een gewoonte van om in het Carnissehuis lange partijen te spelen, ook deze wedstrijd was het weer raak. Zijn partij tegen Ashok Bhajan leek lange tijd kansrijk en misschien wel gewonnen te zijn, maar het eindspel bood geen serieuze bordkansen. De 13-7 was om 17.30 uur een feit, de stemming was opperbest. Na twee ronden staat Van Stigt Thans 2 op bordpunten bovenaan en is er nog een enkele persoonlijke nederlaag geleden. Hopelijk kan dit over twee weken tegen Source+ NDG uit Nieuwegein worden voortgezet.