18-10-2003 Van Stigt Thans 1 verslaat landskampioen Meurs Denk en zet

In de derde ronde van de Nationale Competitie heeft het Eerste Tiental van Van Stigt Thans, uitkomend in de Ereklasse van de KNDB, in Culemborg een fraaie 13-7 overwinning geboekt op landskampioen Meurs Denk en Zet. Na 3 ronden staan de Schiedammers nu met 4 uit 3 op een gedeelde derde plaats, achter koploper Heijting Huissen (6 uit 3) en Apeldoorn (5 uit 3). Na het zwakke optreden tegen Hijken DTC in de tweede ronde was het optreden van de Schiedammers tegen Meurs Denk en Zet een verademing! Er werd vol zelfbewustzijn gespeeld tegen de Culemborgers, die voortdurend achter de feiten aanliepen. Van Stigt Thans speelde echt als een eenheid, tegenslagen aan bepaalde borden bracht  het team niet aan balans, voortdurend werd gespeeld met vertrouwen op de eigen mogelijkheden en uiteindelijk resulteerde dat na bijna zes uur spelen in een overtuigende overwinning. Van Stigt Thans won liefst 5 partijen, verloor er twee en liet drie remises noteren.

Anton van Berkel zette de Schiedammers op winst door een overwinning op Bas Messemaker, die een zetje overzag, dat hij even tevoren wel had gezien. Meurs Denk en Zet kwam op gelijke hoogte door winst van Jevgeni Watoetin op Arie van de Weteringh, die vreselijk blunderde en meteen kon opgeven. Na vier uur spelen bracht Wim Vrijland, Mister Schiedam, de stand op 3-3 door een verdiende remise tegen de altijd op winst spelende John van den Borst. Even later breidden Anatoli Gantwarg en Rob Clerc de Schiedamse voorsprong uit tot 7-3, door overwinningen op respectievelijk Alexander Boulatov en Tjeerd Harmsma. Met veel gevoel brachten deze grootmeesters in het team van Van Stigt Thans hun partijen tot winst. Gantwarg liet na afloop zien dat Boulatov verscheidene malen remise had kunnen maken, maar als eens bewezen is dat een remisestand niet zo maar remise wordt, dan was het wel in deze wedstrijd. En de manier waarop Clerc wint is altijd een lust voor het oog: een klein voordeel verkrijgen, dit voordeel uitbreiden, schijfwinst afdwingen en het karwei professioneel afmaken. Nadat het 8-4 was geworden door remise van Frits Luteijn, die net niet kon winnen van de jonge Boudewijn Derkx, was de Schiedamse zege nog lang niet zeker, en een enkele doemdenker hield al rekening met een 10-10 resultaat. Zover kwam het gelukkig niet: grootmeester Ron Heusdens wist op subtiele wijze Kees van den Bosch te verschalken, waarmee de stand op 10-4 kwam en de Schiedamse zege vaststond.

Tanya Chub, die tegenstander Jan Peter Patist op dam had zien komen, bood bekwaam weerwerk en wist een lastig 4 om 2 eindspel remise te houden. Dirk van Schaik jr. wist na 5 uur en drie kwartier het verzet van de jeugdige Dik de Voogd te breken. Van Schaik heeft in de gehele partij het initiatief gehad, kreeg een prachtige stand, die uiteindelijk resulteerde in een eindspel dat bij goed tegenspel remise was; de Voogd kwam er niet uit en moest capituleren.

De nu bereikte 13-5 tussenstand werd door Jeroen van den Akker omgezet in de 13-7 eindstand, door een overwinning op Waldo Aliar, die voortdurend onder druk heeft gestaan en uiteindelijk de vlag moest strijken.

Net als in de wedstrijd tegen Hijken DTC kwamen de drie grootmeesters in het team van Van Stigt Thans allen tot winst. Na drie wedstrijden zijn Rob Clerc, Anatoli Gantwarg en Ron Heusdens samen goed voor 7 overwinningen en 2 remises. Heusdens is topscorer met 6 uit 3.

Van Stigt Thans heeft in deze wedstrijd bewezen over een goede wedstrijdmentaliteit te beschikken, en een serieuze titelkandidaat te zijn.