04-10-2003 Van Stigt Thans 2 alleen koploper na overtuigende zege

Was het tweede team vorig jaar nogal wisselvallig en haalde het incidenteel aardige resultaten, dit jaar liggen de zaken heel anders. Nadat de eerste twee wedstrijden al overtuigend gewonnen werden, bleek nu ook Source+ uit Nieuwegein een paar maten te klein. De 14-6 uitslag was een duidelijke verhouding van de krachtsverschillen en wat ook weer een collectief geweldige prestatie was: wederom geen enkele persoonlijke nederlaag. Als dit zo door blijft gaan, wie weet wat er dan allemaal kan gebeuren dit seizoen. 

Er werd besloten om reeds om 10.30 uur te verzamelen bij het Novotel. Niet omdat Nieuwegein nu zover weg is, maar vooral omdat de Schiedammers van korte afstanden altijd lange afstanden en lange reistijden weten te maken. Bovendien is het altijd prettig om ruim op tijd aanwezig te zijn. En ook nu weer geschiedde het. Tiny had thuis de reis grondig voorbereid en in zijn almacht besloot hij om de feilloze routebeschrijving van de ANWB naast zich neer te leggen. De Nedereindseweg (door sommigen bij voorkennis al omgedoopt tot de Neverendseweg) lag immers vlak in de buurt van de afslag daarvoor. Helaas wist Tiny niet dat deze routeplanner je automatisch naar het allereerste nummer van de weg leidde, anders had hij het vast wel anders gedaan. Nu bleek de Nedereindseweg een weg te zijn die door heel Nieuwegein loopt en waarbij we pas bij nummer 400 uitkwamen. Geen nood, dan rijden we gewoon net zolang door totdat we bij nummer 1 zijn. Helaas bleek de weg zo ongeveer vier keer op te houden door of éénrichtingsverkeer, dan wel door een fietspad of in één geval zelf alleen maar een voetpad. Hierdoor werden we gedwongen om vooral op een manueel  navigatiesysteem over te gaan. Gelukkig wist Hans nog precies de straten uit zijn hoofd en opeens zag hij een straat die hij zich van zijn beschrijving herinnerde. De rest van de route was daarna een makkie en even voor half twaalf stapte het negental binnen. Nu was het afwachten of Mathieu het kon vinden. Gelukkig bleek hij minder eigenwijs te zijn en niet veel later was het tiental compleet. De ontvangende vereniging was zo vriendelijk om ons nog een gratis kop koffie aan te bieden en niet veel later deed onze penningmeester dit ook nog eens. Aan de voorbereiding lag het dus niet, nu moesten de hersenen en de zenuwen voor de rest zorgen. 

Source+ is een team met een paar zeer behoorlijke spelers, maar ook met enkele zwakke schakels. Tot aan deze ronde waren er drie spelers die nog geen punt gescoord hadden en daarom werd besloten om zowel bord twee als bord drie op te offeren. Hierdoor werden Ton en Guido geacht om een tweetje aan hun score toe te voegen en hetzelfde gold voor Gerrit, wiens tegenstander ook nog ene blanco scoreblad had. Voor de rest waren de verhoudingen redelijk evenwichtig met hier en daar een klein plusje aan de één of aan de andere kant. Alleen werd het al snel duidelijk dat de Schiedammers niet alleen tegen tien tegenstanders moesten strijden, maar ook nog eens tegen de omstandigheden. Nu zijn Schiedammers wel wat gewend (rondlopende katten, een melkboer die om aandacht vraagt en in een ver verleden een stofzuigende barman), maar zelden was een speellokaal zo gehorig als het Het Geinlicht. Deze naam was ook zeer toepasselijk, want één van de lichtknoppen bleek bijna onvindbaar. De bar bevond zich ook nog eens in de speelzaal en zo ook de vaatwasser. Deze veroorzaakte een enorm kabaal en niemand wist zich daar goed raad mee. Zo ook de barman die wel wist hoe het gevaarte aangezet moest worden, alleen uitzetten, dat was een heel ander verhaal. Gelukkig stelde hij ons om een geven moment gerust: het apparaat was aan het laatste onderdeel bezig en zou binnen tien minuten klaar zijn. Zo geschiedde het gelukkig ook. 

De wedstrijd zelf verliep precies zoals gewenst. Ton stond reeds na een zestal zetten in hogere zin gewonnen en ook de standen van Peter en Mathieu zagen er veelbelovend uit. Toch was het gewoontegetrouw Dirk die de nul van het bord wist te halen. De ontwikkelingen aan de andere borden noopten hem tot een remiseaanbod, hetgeen zijn tegenstander gezien diens mindere stand wel moest accepteren. Niet veel later kon Guido zijn eerste overwinning van het seizoen noteren. Een fraaie forcing en een daarom volgend combinatie bracht hem een schijfwinst en een eindspel dat bijzonder fraai zou gaan winnen. Helaas gunde zijn tegenstander hem dit niet en een blunder maakte een sneller einde aan de partij. Edwin had in de eerste twee ronden nog niet laten zien waar hij toe in staat is, maar gisteren speelde hij zoals we het van hem gewend zijn. Na een mooi gespeelde partij bleek een negen om negen positioneel helemaal uit te zijn en ook een offer van Dussaut mocht zijn tegenstander niet meer baten. Na de winnende plakker te hebben genomen kon Edwin de verdiende felicitaties in ontvangst nemen. Niet veel later was ook het masochisme van Ton's tegenstander ten einde. Een wanhoopscombinatie in een toch al verloren stand versnelde alleen maar het onafwendbare einde en de voorsprong was inmiddels opgelopen tot 7-1. Mathieu behaalde een goede remise tegen de sterke Eric van Dusseldorp, maar gezien het partijverloop heeft er misschien meer ingezeten. Of het allemaal simpel gewoon was, daar werden de geleerden het niet over eens. Gerrit had zich voorgenomen om eens lekker te gaan dammen, maar vond een tegenstander tegenover zich die daar totaal geen behoefte aan had. De lol was er dan ook al snel af een de onafwendbare remise niet veel later een feit. Tiny speelde tegen de oude rot Lex den Doop, die nog steeds op hoog niveau blijft spelen en ook nog eens het uithoudingsvermogen heeft van een jonge twintiger (Weet je nog, Dirk?). Tiny leek in de partij een prettige stand te krijgen, maar in de praktijk viel het allemaal tegen en de remise was dan ook een terechte uitslag. Hans had lange tijd het initiatief, maar een verkeerde opbouw bezorgde hem licht positienadeel. In een wederzijdse tijdnoodfase voelde Hans aan dat hij de handigere speler van de twee was en een klein zetje gaf hem een eindspel met twee schijven meer. Toen zijn tegenstander daarin ook nog eens alles fout deed wat hij maar fout kon doen, kon Hans de partij beëindigen met een twee om twee oppositie in zijn voordeel. De 12-4 voorsprong en de overwinning waren binnen, nu was het zaak voor Peter en Piet om niet te verliezen. Beiden waren sterk uit de opening gekomen, maar kozen een verkeerd plan en kwamen onder zware druk te staan. Gelukkig deden de tegenstanders het niet op hun sterkst en zowel Peter als Piet ontsnapten met een benauwde remise. Om half zes kon Hans tevreden het wedstrijdformulier ondertekenen waar de cijfers 6-14 opstonden. 

Aangezien de meeste spelers vonden dat deze overwinning gevierd moest worden, werd besloten om in Schiedam nog even een Chineesje te gaan pikken. Dit gold ook enkele spelers van het eerste, die zojuist landskampioen Meurs Denk en zet met 13-7 de oren hadden gewassen. Hier werd door de spelers van het tweede nog een haarfijn uitgelegd hoe je nu wedstrijden moet spelen zonder partijen te verliezen en ook werden er enkele fraaie staaltjes getoond van de gespeelde partijen. Het eten was goed, de sfeer was goed en de resultaten waren goed. Kortom, een zeer geslaagde dag. Hopelijk gaat het over twee weken op dezelfde voet verder.