15-11-2003 Moeizaam gelijkspel voor Van Stigt Thans 1

In de vijfde ronde van de Nationale Competitie heeft het eerste tiental van Van Stigt Thans met 10-10 gelijk gespeeld tegen Witte van Moort. Koploper Huissen won benauwd van Tomahaok Westland (11-9) en leidt in de Ereklasse met 10 uit 5. Van Stigt Thans deelt nu de tweede plaats met Apeldoorn; beide teams hebben 7 uit 5. Opvallend is het verlies van Maas van ’t Hoog, de volgende tegenstander van de Schiedammers, tegen Hijken DTC (8-12) en ook het verlies van regerend landskampioen Meurs Denk en Zet tegen Angarda Informatica (9-11) mag opmerkelijk worden genoemd. De Tilburgers hebben zich kennelijk goed hersteld van de zware 15-5 nederlaag tegen Van Stigt Thans in de vorige ronde.

Het is geen gemakkelijk middag geweest voor Van Stigt Thans: een nederlaag leek geruime tijd niet uitgesloten. Door wat problemen onderweg verschenen drie spelers een kwartier te laat aan de start: Frits Luteyn, Rob Clerc en Anatoli Gantwarg en dit te laat komen heeft zeer zeker invloed gehad op de wedstrijd.

Frits Luteyn trof het niet met de sterke Mark Podolski als tegenstander, die zich grondig op Luteyn had voorbereid. Na een op het oog correct lijkend opbouwzet van Luteyn was het  pardoes in alle varianten verloren: 0-2. Waldo Aliar moest in een iets mindere stand remise accepteren tegen Danny Slotboom (1-3) waarna grootmeester Rob Clerc voor 3-3 zorgde door met verbluffend gemak Peter Schuitema aan zijn zegekar te binden. Van Stigt Thans kwam weer op achterstand door een nederlaag van Dirk van Schaik jr, die tegen Gerlof Kolk een mislukte partij speelde (3-5). Het werd 4-6 door een remise van Arie van de Weteringh, die tegen Peter Hoopman nooit in de problemen kwam maar ook niets wist te bereiken(4-6).Op dat moment zag het er voor de Schiedammers slecht uit: er stond niemand gewonnen, erger nog: grootmeester Anatoli Gantwarg, gehinderd door tijdnadeel, stond verloren tegen Sven Winkel. Het tij keerde in de tijdnoodfase, waarin Gil Salomé, de tegenstander van Ron Heusdens, in wederzijdse tijdnood een fout maakte en een schijf achter raakte. Anton van Berkel bracht de stand op 5-7 door een nuttige remise tegen Marino Barkel en door Wim Vrijland werd het 6-8: Wim scoorde een verdiende remise tegen Edwin Twiest, na een partij met een grappig slot.

Vervolgens wist routinier Gantwarg met remise te ontsnappen tegen Winkel en nadat Tanya Chub een zwaar bevochten remise had geoogst tegen Laurens Fijn van Draat waren aller ogen op grootmeester Ron Heusdens gericht. Uiteindelijk, na vijf en een half uur spelen, kon de Schiedammer de volle winst laten aantekenen en de eindstand op 10-10 te brengen, een resultaat waarmee de spelers van Van Stigt Thans zeker niet ongelukkig mee waren: het had erger gekund.

Ron Heusdens is na deze vijfde ronde topscorer van de Ereklasse met 10 uit 5! Rob Clerc doet met 9 uit 5 nauwelijks voor hem onder.

In de volgende ronde komt Maas van ’t Hoog uit Hengelo op bezoek; de Twentenaren zullen zich ongetwijfeld willen herpakken van hun nederlaag tegen Hijken DTC en in de vorige competitie kreeg Van Stigt Thans klop van Maas van ’t Hoog. DE Schiedammers zijn dus gewaarschuwd.