29-11-2003 Grote overwinning voor het eerste team

In de zevende ronde van de nationale damcompetitie boekte het Schiedamse Van Stigt Thans in de Ereklasse in Doetinchem een daverende 16-4 overwinning op Dammers uit Oost, een fusieclub ontstaan uit Vorden en Doetinchem (de laatste keer dat in de hoogste klasse een zo grote overwinning behaald werd is iets meer dan twee jaar geleden; Hiltex won toen met 16-4 van Vorden. Hiltex werd kampioen…..). Koploper Heijting Huissen won ook (12-8 tegen Wolter&Dros/ADG); Apeldoorn verspeelde een punt: 10-10 tegen het Westlandse Tomahaôk, waardoor Van Stigt Thans nu alleen op de tweede plaats staat met 10 uit 7, drie punten achter koploper Heijting Huissen. In de volgende ronde speelt Van Stigt Thans tegen Hiltex uit Amsterdam; Heijting Huissen moet het dan opnemen tegen Apeldoorn, dat momenteel derde staat met 9 uit 7. Van Stigt Thans speelde in Doetinchem een prima wedstrijd: scherp, geconcentreerd, alert.

Al snel stonden de Schiedammers op een 2-0 voorsprong: Mike Voskamp liep tegen Dirk van Schaik jr in een simpel zetje en gaf meteen op. Frits Luteijn boekte zijn eerste overwinning van het seizoen: op ludieke wijze rekende hij af met invaller Bert Woolschot. 5-1 werd het door remise van Anton van Berkel, die in een zeer gunstige stand getracteerd werd op een klein zetje van de kleine Wouter Ludwig; teleurgesteld moest Van Berkel in remise berusten. Hierna ging het snel bergafwaarts met de oostelijke dammers. Eerst verloor Henk Grotenhuis ten Harkel van de grieperige Waldo Aliar; Grotenhuis ten Harkel meende opgelucht adem te kunnen halen na een mooie remise-combinatie. Zijn aandacht verslapte echter en hij liet pardoes zijn dam afnemen door de slimme Aliar en kon opgeven. Even later boekte Wim Vrijland zijn eerste overwinning op het hoogste niveau: na een knappe partij tegen invaller Henk Ruesink won hij eerst een schijf en even later de partij, waarmee de Schiedamse voorsprong op 9-1 kwam.

Grootmeester Ron Heusdens smaakte het genoegen de winnende punten te scoren. Na een forcing kwam hij een schijf voor en dwong even later tegenstander Henk Hoekman tot een wanhoopscombinatie; Hoekman gaf meteen op en het was 11-1 voor het team van Van Stigt Thans na vier uur spelen. Grootmeester Anatoli Gantwarg bracht grootmeester Wieger Wesselink wel aan het wankelen, maar winst zat er niet in: remise.

Beter verging het grootmeester Rob Clerc, die de Afrikaan Leopold Sokongo aan zijn zegekar bond op een wijze zoals alleen Clerc dat lijkt te kunnen: geduldig een verkregen voordeeltje uitbouwen tot voordeel, groot voordeel, schijfwinst en de winst pakken na een sterk eindspel.

Bij de nu bereikte 14-2 voorsprong voor de Schiedammers waren alleen Arie van de Weteringh en Europees dameskampioene Tanya Chub nog aan het spelen. Van de Weteringh  had heel wat te stellen met Gerhard van Kampen, die zijn geliefkoosde opening kon spelen. Uiteindelijk moest Van de Weteringh in het eindspel alle zeilen bijzetten om de veilige remisehaven binnen te varen. Tanya Chub speelde tegen invaller Björn Winkel een temperamentvolle partij, leek soms te ver te gaan maar wist weer te recupereren. In het eindspel nam Winkel nog een doorbraak naar dam maar Chub wist de zaak overeind te houden en speelde vlot naar remise. 16-4 voor Van Stigt Thans dus, goed voor het zelfvertrouwen ook.