17-01-2004 Hiltex wederom te sterk

In de achtste ronde van de Nationale Damcompetitie heeft het eerste tiental van Van Stigt Thans een 9-11 nederlaag geleden tegen het Amsterdamse Hiltex, meervoudig Kampioen van Nederland. Heijting Huissen profiteerde optimaal van de Schiedamse nederlaag door met 11-9 te winnen van Apeldoorn, de andere nog overgebleven titelkandidaat. De Huissenaren gaan nu in de Ereklasse aan kop met 15 uit 8, een geweldige score in deze zware competitie. Van Stigt Thans staat tweede met 10 uit 8 (de Schiedammers hebben wel precies evenveel bordpunten als Heijting Huissen, maar kopen daar weinig voorů). Derde is Witte van Moort, Hiltex klom naar de vierde plaats voor Apeldoorn en Tomaha˘k/Westland, de volgende Schiedamse tegenstander. 

De Amsterdammers speelden in Schiedam een zeer goede wedstrijd en gaven maar weinig kansen weg. Grootmeester Rob Clerc zette Van Stigt Thans op voorsprong door met fluwelen hand Bhiem Ramdien te verslaan. Clerc heeft nu 14 uit 8, een respectabele score. Grootmeester Anatoli Gantwarg lijkt niet in goeden doen; voor de vijfde keer op rij speelde hij remise, nu tegen Johan Wiering, een speler tegen wie een geweldenaar als Gantwarg beter moet presteren; even zogoed een knappe prestatie van Wiering.

Het werd 4-2 voor het team van Van Stigt Thans door een knappe remise van Wim Vrijland tegen de Afrikaan Jean-Marc Ndjofang. Vrijland speelde op remise, kwam heel goed te staan maar werd later onder grote druk gezet; wellicht heeft Ndjofang in tijdnood (bij de tijdcontrole had hij nog drie seconden over) iets gemist, maar zeker is dat Vrijland zich bekwaam verdedigde. Ron Heusdens, de derde grootmeester in het Schiedamse team heeft het tegen Johan Bastiaannet heel moeilijk gehad en mocht met remise niet ontevreden zijn. Het werd 6-4 na een remise van Arie van de Weteringh, die het tegen Arjan van den Berg knap lastig heeft gehad en uiteindelijk voor remise moest vechten.

Hiltex kwam langszij door een overwinning van regerend Nederlands kampioen Kees Thijssen op regerende Europees kampioene Tanya Chub, die langzaam maar zeker door Thijssen van het bord werd gedrukt: na vijf en een half uur spelen moest de van oorsprong Oekra´ense capituleren. Van Stigt Thans kwam weer op voorsprong door een mooie overwinning van Anton van Berkel (al zijn vierde overwinning in deze competitie) op Peter Hoogteijling; Van Berkel bouwde een klein voordeeltje subtiel tot een degelijke winst, en gaf alles wat Schiedam was weer hoop. Het werd zelfs 9-7 voor Van Stigt Thans na een gelijkwaardige remise van Dirk van Schaik jr tegen Marco Wiering, maar verder lieten de Amsterdammers het niet komen: de twee resterende partijen gingen voor Van Stigt Thans verloren. Eerst verloor Waldo Aliar; Waldo werd door tegenstander Hein Meijer in een klassieke stand weggedrukt en kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Ook Frits Luteijn ging ten onder: tegen Henk Klarenbeek kwam Luteijn uitstekend uit de opening, maar in het vierde speeluur ging het fout met de Schiedammer. Weliswaar gaf Klarenbeek na de tijdcontrole nog wel remisekansen weg, maar Luteijn benutte ze niet en most na zes uur spel het onderspit delven. Hiermee was de Amsterdamse zege een feit, zeer tot vreugde van de aanwezige Hiltex-spelers.