17-01-2004 Kleine overwinning voor het eerste team 

In de Ereklasse van de Nationale Competitie werd Heijting Huissen door een 13-7 overwinning op Hijken DTC kampioen van Nederland; en dit met nog twee ronden te spelen: de voorsprong op de achtervolgers, Van Stigt Thans en Witte van Moort (beide teams wonnen afgelopen zaterdag) bedraagt immers vijf (!) wedstrijdpunten. Voor het team van Van Stigt Thans is een tweede plaats in de eindrangschikking nu het hoogst haalbare, maar er is geduchte concurrentie: Witte van Moort, Hiltex en Apeldoorn strijden ook nog om deze ereplaats. Pikant detail: in de volgende ronde staat in Schiedam het treffen tussen de grootmachten Van Stigt Thans en Heijting Huissen; Van Stigt Thans zal er alles aan doen om met de overwinning te gaan strijken en de Huissenaren zullen willen laten zien dat zij echt het sterkste team van de Ereklasse hebben en ook revanche willen voor de twee nederlagen die in de twee vorige competities tegen Van Stigt Thans werden geleden.

Afgelopen zaterdag stond in De Lier de streekderby tussen Tomahaôk/Westland en Van Stigt Thans op het programma. De Westlanders hadden de beschikking over vijf internationale grootmeesters: Hans Jansen, Eduard Autar,  Arjan van Leeuwen en de Senegalezen Ndiaga Samb en Macodou NŽDiaye. Aan Schiedamse kant stonden daar ook vier internationale grootmeesters tegenover: Rob Clerc, Anatoli Gantwarg, Ron Heusdens en Tanya Chub, die haar titel bij de vrouwen veroverde.

Het is een een fantastische ambiance een spannende wedstrijd geworden, wat ook wel te verwachten was. Uiteindelijk eindigden slechts drie partijen in een beslissing en trok het team van Van Stigt Thans dank zij overwinningen van Ron Heusdens en Dirk van Schaik jr in de slotfase van de wedstrijd aan het langste eind. De enige overwinning van Tomahaök/Westland, dat lange tijd de beste papieren leek te hebben, kwam op naam van Macodou NŽDiaye, die een gewaagde partijopzet van tegenstander Tanya Chub resoluut weerlegde. Na een vroege remise tussen Rob Clerc en Ndiaga Samb, een degelijke remise van Wim Vrijland tegen Niek Kuijvenhoven, regerend Nederlands kampioen bij de junioren, een fraaie remise van Arie van de Weteringh tegen Hans Jansen, oud-kampioen van Nederland, en remise van Frits Luteijn tegen Fred de Koning kwamen de Westlanders door de overwinning van NŽDiaye op een 6-4 voorsprong. Anatoli Gantwarg had heel wat te stellen met Arjan van Leeuwen; na een spannende partij werd het uiteindelijk remise. Anton van Berkel had een doorbraak van tegenstander Wim Bremmer moeten verhinderen, maar kwam wel een schijf achter. Hij had echter wel compensatie voor zijn schijf en kon na ruim vijf uur en een kwartier opgelucht ademhalen toen de remise een feit was. Inmiddels stond Van Stigt Thans met nog drie partijen te gaan wel met 8-6 achter. Ron Heusdens zorgde voor de gelijkmaker, door een mooie overwinning op Eduard Autar. Heusdens is nu met 16 uit 9 topscorer van de Ereklasse.

Waldo Aliar maakte het Peter van der Stap heel moeilijk; in tijdnood miste Aliar de winst en kwam niet verder dan remise, door kundig verdedigen van Van der Stap, waarmee de stand op 9-9 kwam. Na een partij van bijna 6 uur werd Dirk van Schaik jr matchwinner door winst op Ton van Adrichem. Met subtiel spel wist Van Schaik een heel dun standje na bijna zes uur spelen naar winst te voeren, tot teleurstelling van de Westlanders, die lange tijd op remise hadden gerekend.

Een zwaar bevochten 11-9 zege voor Van Stigt Thans, dat zich door deze overwinning op karakter revancheerde voor de 11-9 nederlaag tegen Hiltex uit de vorige ronde.