14-02-2004 Eerste team komt tegen Huissen net iets tekort

In de tiende ronde van de Nationale Competitie heeft het eerste tiental van Van Stigt Thans, uitkomend in de Ereklasse, met 11-9 verloren van Heijting Huissen. De Huissenaren hebben het niet cadeau gekregen: in de slotfase van de wedstrijd liepen twee voor de Schiedammers gunstige standen remise, waardoor de 9-7 voorsprong voor Heijting Huissen op 11-9 werd gebracht. Van Stigt Thans heeft geen vat op de wedstrijd gekregen en liep eigenlijk achter de feiten aan; drie winstpartijen vlak na de tijdcontrole brachten de Schiedammers op een schijnbaar hopeloze achterstand.

De feiten: Waldo Aliar en Joost Hendriksen openden na drie uur de spelen de score: remise. Anton van Berkel toverde tegen invaller Rob Schrooten plotseling een zetje uit de hoge hoed en zette Van Stigt Thans na bijna vier uur spelen op een 3-1 voorsprong. Even later scoorde Heijting Huissen de gelijkmaker: Wim Vrijland ging ten onder tegen internationaal grootmeester Gérard Jansen; even later verloor Arie van de Weteringh na een mislukte omsingeling van oud-wereldkampioen Guntis Valneris en de Schiedammers kwamen op achterstand. Het werd 4-6 na remise tussen de internationale grootmeesters Rob Clerc en Alexander Baljakin, bepaald geen grootmeesterremise. Dirk van Schaik verwisselde in een goede opening twee zetten, kwam een schijf achter maar wist in de wedstrijd terug te komen; in een spannende tijdnoodfase trok hij echter aan het kortste eind en bracht tegenstander Alex Mathijsen de landskampioen op een riante 8-4 voorsprong.De wedstrijd was echter nog niet gedaan…Het werd 5-9 na remise tussen Frits Luteijn en Mark Kemperman, die een saaie partij speelden en allebei niet hoefde te winnen. Oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg bracht de spanning terug met een overwinning op Geert Berends na een boeiende partij. In de strijd tussen de internationale grootmeesters Ron Heusdens en Geert van Aalten bracht de Schiedammer zijn tegenstander aan het wankelen, maar het voordeel van Heusdens bleek niet genoeg voor de winst. Tanya Chub had in haar partij tegen Martijn Vissers voortdurend het initiatief, kreeg groot voordeel maar zag haar tegenstander in een nadelig eindspel met remise ontsnappen, waarmee de eindstand op hert scorebord kwam.

In de stand werd Van Stigt Thans voorbijgestreefd door Witte van Moort, dat met 11-9 van Hiltex won. Witte van Moort gaat in de laatste ronde op bezoek bij Tomahaôk/Westland; als de ploeg uit Westerhaar in het Westland tegen een nederlaag aanloopt en Van Stigt Thans weet in Amersfoort te winnen van het wisselvallige Wolter&Dros/ADG, de ploeg van Ton Sijbrands en Bassirou Ba dan eindigen de Schiedammers alsnog op een tweede plaats achter landskampioen Heijting Huissen.