18-09-2004 Hoofdrol voor Arnaud Cordier bij zijn debuut

Afgelopen zaterdag is de Nationale Damcompetitie 2004-2005 van start gegaan. In de Ereklasse was de seizoenopening van het team van Van Stigt Thans een stuk beter dan die van vorig jaar. Toen werd in de eerste ronde verloren van Apeldoorn, waarmee de kansen op de titel meteen al een stuk minder werden. Nu werd in Tilburg overtuigend gewonnen van Angarde Informatica: 13-7. Vijf overwinningen, twee nederlagen en drie remises. Het team van Van Stigt Thans moest met twee invallers aantreden: Waldo Aliar en Ton Burgerhout namen de plaatsen in van de verhinderde Wim Vrijland en van grootmeester Rob Clerc, die met een longaandoening in het ziekenhuis was opgenomen. De invallers deden het uitstekend: Aliar zette de Belg Marc de Meulenaere voortdurend onder druk, maar winst zat er in het voor Aliar voordelige eindspel niet in: remise. Nog beter verging het Ton Burgerhout die na een lastige partij tegen Toby Hage het initiatief kon overnemen nadat Hage op dam was gekomen en uiteindelijk na ruim vijf en een half uur spelen een overwinning liet noteren.

De Tilburgers kwamen wel op voorsprong: Arie van de Weteringh nam in een mindere stand een vergiftigde damcombinatie: de dam werd meteen afgevangen. Van de Weteringh probeerde daarna nog van alles maar moest na bijna 4 uur spelen capituleren. Van Stigt Thans besliste daarna in korte tijd de wedstrijd en liep uit naar een 10-4 voorsprong. Grootmeester Ron Heusdens had heel wat te stellen met Peter Kort, die zich taai verweerde maar in tijdnood in een twee om twee liep en meteen kon opgeven. De regerend Europees kampioene bij de dames, Tanya Chub, speelde tegen Toine Brouwers een gecontroleerde partij met een verdiende remise als resultaat. Frits Luteijn zette Van Stigt Thans op voorsprong na een in grootse stijl gespeelde partij tegen Wiebe van der Wijk, die niet tegen de Schiedammer opgewassen bleek. Grootmeester Anatoli Gantwarg zorgde voor een 7-3 voorsprong na een verwachte overwinning op Ad van Tilborg, die Gantwarg wel handen vol werk bezorgde: het ging uiterst moeizaam. Nadat Aliar voor 8-4 had gezorgd zorgde de Schiedamse aanwinst, de Fransman Arnaud Cordier, voor de sensatie van de openingsronde van de Nationale competitie door niemand minder dan oud-wereldkampioen Harm Wiersma te verslaan.Cordier werd daarmee practisch matchwinner: 10-4 voor Van Stigt Thans.

Cordier is tegen Wiersma niet in gevaar geweest en profiteerde fraai van twee slordigheden van Wiersma in tijdnood. Een schitterend debuut in de Nationale Competitie van de sympathieke Fransman. En zo was om kwart over vier de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Het duurde toch nog anderhalf uur voordat de 13-7 eindstand op het scorebord stond. De reeds genoemde overwinning van Burgerhout bracht de stand op 12-4, Dirk van Schaik jr zag tegenstander Ad de Hoon met remise ontsnappen en Anton van Berkel verloor van Jasper Lemmen na een niet zo gelukkige partij van Van Berkel.