Video en DVD recorders

Luteijn Automatisering

(KvK: 60276037, BtwNr: NL062594862B01)

Artikelen over beeldbewerking

Beeldbewerking, Scanners, Fotobewerking, Videobewerking


 

 

 

Videobewerking betekent de samenwerking van een groot aantal apparaten. Deze zijn duur en ingewikkeld. Alleen het aansluiten van de verschillende apparaten op elkaar is een crime. Een computer om de beelden te snijden is tegenwoordig onmisbaar. Hij moet wel wat presteren. Met minder dan 1000 Mgz , 512 Mb intern geheugen en 40 Gb harde schijf gaat het eigenlijk niet. Alles wat het meer is, maakt het resultaat beter. Een digitale videocamera met een digitale uitgang en uitgang is eigenlijk onmisbaar, hoewel analoge camera's nog redelijke resultaten kunnen geven. Het is voorts leuk om een redelijke video of DVD recorder te hebben. Ik ben nog geen voorstander van een ingebouwde DVD-brander. Het is nog steeds een betrekkelijk nieuwe techniek en dan is een betrouwbare brander te prefereren boven een ingebouwde met gammele software.

 

 

 

 

Tijdens een reis naar Zuid Afrika zagen we iemand met een prachtige handzame camera rondlopen en een beeldschermpje erop. Terwijl wij na het Paul Krugerpark de neushorens op de foto moesten aanwijzen, kon het vrouwtje moeiteloos beeldvullend inzomen. Slecht licht, grote afstand, het was allemaal geen enkel probleem. We mochten de handleiding doorlezen, kregen wat adviezen en waren direct verkocht. Wij schaften de verschillende benodigde spullen aan. Daarbij ging best wat fout. Het is een nieuwe ontwikkeling. Er zijn nog maar een paar jaar PC's, die de enorme hoeveelheid data van een digitale video aankunnen. De computer kraakt onder de eisen, die gesteld worden, qua snelheid en ruimte op de schijf, geluid, beeld, loodzware software. Wij werken met Pinnacle Studios 9 op een computer met 2500 Mgz, 1000 Mb intern en 120 Gb harde schijf en dat begint wat te worden. Op lichtere computers hadden we veel storingen. We hebben daarbij geleerd om vooral vaak het werk te bewaren...

 

 

 

 

Hierboven een foto van wat aansluitkabeltjes. Helemaal links de digitale aansluiting van de videocamera naar de computer resp. de DVD-brander. Het is verstandig een goed kabeltje te kopen. Wij hebben er diverse weg moeten gooien. Bij de aansluiting van de camera naar de DVD-recorder heb je een kabel met twee van deze stekkertjes. Voor de aansluiting met de computer is de brede, wat vijfhoekige stekker nodig. Ook dient er een Firewirekaart in de computer te zitten. Die zijn tegenwoordig al vrijwel standaard aanwezig. Toch even vragen. Daarnaast de platte USB-stekker voor de computer. Tegenwoordig zitten tal van deze poorten op elke computer voor aansluiten van alle denkbare apparatuur. Tweede van rechts het kleine ronde USB-stekkertje voor de aansluiting met digitale fotocamera.

 

Tenslotte helemaal rechts de S-video kabel voor analoge beelden. Het geluid moet daarbij via een apart kabeltje. De resolutie van analoge beelden is minder dan de helft van digitaal. Ook heb je in de computer een speciale kaart nodig (Pinnacle) om de analoge beelden te digitaliseren. Ik gebruik hem alleen om beelden van beveiligde DVD's af te halen. Het resultaat is uitermate pover. Geluid heb ik nooit over weten te krijgen naar de computer via deze techniek. Het is duidelijk, dat digitaal in alle opzichten te prefereren is boven het ouderwetse analoge beeld van de gewone video. Er wordt een hulpstukje meegeleverd bij de camera voor extra poorten. Rechts zien jullie de S-video ingang en het geluid. Op de camera zit een firewire aansluiting en een microfoon ingang. 

 

 

 

 

Het is de kunst tweeweg poorten op de camera te hebben. Anders is het onmogelijk om het filmmateriaal vanaf de computer ergens naartoe te krijgen. De beveiliging van veel apparaten verhindert het rechtstreeks uitwisselen tussen computer en DVD-brander. Camera's gemaakt voor de Europese en Amerikaanse markt hebben slechts een richting poorten. Alleen voor de Aziatische markt worden camera's gemaakt met bidirectionele poorten. De kunst is om zo'n camera aan te schaffen. Dat kost wat meer, maar dan zit je video niet gevangen op de computer. Ook is de aanschaf van een echt programma aan te raden. Bij Windows XP wordt het programma movie maker meegeleverd. Dat lijkt leuk tot het moment komt om de boel ergens met een hoge resolutie naartoe te schrijven. Dan kan dat dus niet...

 

 

 

 

Beide recorders (video en DVD) zijn gekocht op het grote aantal poorten. Op beide recorders zit aan de voorkant een aantal poorten om spullen naar de recorder te schrijven. Op de achterkant zitten de uitgangen. De videorecorder heeft alleen ouderwetse S-video poorten, terwijl de DVD-recorder ook een digitale ingang heeft. Uit oogpunt van auteursrechten zit er geen digitale uitgang op. Als je dus iets hebt opgenomen van de kabel-TV, dan zul je gebruik moeten maken van de S-video uitgang op de achterkant van de recorder. Dat is niet optimaal, maar er valt mee te leven.  De prestaties van de DVD-recorder zijn qua opnemen van de kabel aanmerkelijk beter, dan de eveneens voortreffelijke Super-VHS videorecorder. Kennelijk zit er betere software in. Dat blijkt ook bij het branden van DVD's. De kwaliteit van de bewerkte beelden op de hoogste stand is voortreffelijk. Dat is m.i. nog een probleem bij ingebouwde DVD-recorders in de computer.

 

De verschillende apparaten werken met verschillende formaten. DV, AVI, Super-VHS en MPEG bij resp. videocamera, computer, videorecorder en DVD-recorder. Je kunt bij het programma Pinnacle studio's een formaat uitsparen door op de computer in MPEG te werken. Toch is er een stevige conversie nodig tussen de formaten en dat met de snelheid van het draaien van de band. De prestaties van de videocamera en de DVD-recorder vind ik opmerkelijk. Een paar testjes met converteren op de computer zelf mocht mij minder bekoren. Maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd. De prestaties van de videocamera bij het converteren van analoge beelden vanuit de gewone videorecorder zijn eveneens voortreffelijk. Echter het converteren van super-VHS naar digitaal moet je zo min mogelijk doen. De drie digitale formaten kunnen bijna op 100% kwaliteit uitwisselen. De uitwisseling tussen analoog en digitaal is veel minder, omdat o.a. de resolutie van analoog aanmerkelijk lager is. Onder de achterkant van de DVD-recorder. Herkenbaar zijn de antenne ingang, twee S-video poorten, twee Chart, vier geluidskanalen.

 

 

 

 

De videocamera wordt door mij gebruikt als transportmiddel tussen de verschillende apparaten. Het is enige goed verplaatsbare apparaat. Eerst worden er beelden geschoten met de camera, resp. worden video of TV-beelden via het S-video kabeltje overgenomen van een van de recorders. Deze worden ingelezen op de computer en bewerkt. Daarna gaan ze terug naar de camera en worden op de TV afgespeeld. Als ze goed zijn, wordt de bidirectionele digitale poort van de camera aangesloten op de digitale ingang van de DVD-recorder en een DVD gebrand voor verdere verspreiding. De tapes van de Videocamera zijn vooral geschikt voor backup. Maar zelden zullen familie en kennissen beschikken over een vergelijkbare camera, die ze dan als videorecorder kunnen gebruiken bij het afspelen op de TV.

 

Ik doe alles op de hoogst beschikbare resolutie. Dat kost wat meer band of schijf, maar wat heeft het nu voor zin om zoveel moeite te doen, als je daarna genoegen neemt met minder kwaliteit. Bij uitzondering schrijf ik ook wel eens een film naar de videorecorder voor mensen, die nog geen DVD-speler hebben of een afwijkend systeem. Dat komt regelmatig voor. Niet iedereen weet, dat er twee DVD-systemen zijn. Gebrande DVD's van het ene systeem zullen het normaliter niet doen op het andere. Philips en Sony hebben het DVD+ systeem, terwijl Pioneer en consorten werken met DVD-. De winkel is er niet altijd even helder over. Wij kochten zelf per ongeluk een + brander en een - speler. De brander wilden we bij de computer houden. Gelukkig is een speler niet duur en konden we nog een + speler aanschaffen voor in de woonkamer. Een ezel stoot zich in gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. De verschillende elektronica concerns bewijzen hiermee, dat ze geen ezels zijn...

 

 

Volgende pagina