Beeldbewerking

Luteijn Automatisering

(KvK: 60276037, BtwNr: NL062594862B01)

Artikelen over beeldbewerking

 Reisverslagen,  Architectenbureau, Scanners, Recorders, Fotobewerking, Videobewerking

Home


 

 

 

 

Vier jaar geleden ben ik begonnen echt werk te maken van beeldbewerking. In de loop van dertig jaar zijn tal van foto's en videobeelden verzameld, die de moeite van verdere bewerking waard leken. Echter alles stond verspreid over dia's, zwart/wit, negatieffilm, V2000 en VHS. Een negatief scanner, videocapture kaarten, software, camera's etc. werden aangeschaft om het proces in goede banen te leiden. Met eindeloos geduld werden vijfduizend historische foto's en veertig uur video gered. Ondertussen werd met steeds betere camera's en videorecorders nieuw materiaal gecreëerd (15000 foto's), waarvoor geldt dat het slechtste beeld beter is dan alle voorgaande. De snelheid van de technische ontwikkelingen is ontmoedigend. In de afgelopen vier jaar meer progressie geboekt, dan in de twintig jaar daarvoor. Nu is het al duidelijk, dat in de komende jaren wederom de beste beelden van nu slechter zullen zijn, dan de slechtste. De software en hardware van tegenwoordig is hopeloos primitief in vergelijking van wat komen gaat. 

 

De laatste jaren ertoe overgegaan software gewoon aan te schaffen. Tegenwoordig worden enkele keren per week automatisch updates van gebruikte software via een ASDL verbinding gedownload van overal op de wereld. Het operating systeem Windows XP resp. Windows 2000, Norton, Paint Shop Pro en Pinnacle Studio's worden automatisch bijgewerkt. Iets wat vandaag niet werkt, werkt volgende week opeens wel. De kosten zijn onbetekenend in vergelijking met de tijd en het gezeur, dat je ermee bespaart. De beide beeldverwerkende programma's Paint Shop Pro en Pinnacle Studio's zijn typische programmeurs programma's. Ze kunnen verschrikkelijk veel voor weinig geld. Logica van programmeurs heeft weinig van doen met de behoeften van normale gebruikers. De gebruikersinterface is verschrikkelijk. Handleiding hopeloos. Geen functioneel ontwerper is eraan te pas gekomen. Alles moet je zelf ontdekken. Maar het resultaat is toch leuk...  

 

 

 

 

Paint Shop Pro is een programma, dat twintig jaar geleden begon als freeware. Voordat ik programmeur werd als technical writer maakte ik er plaatjes en schermafbeeldingen mee. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een echt foto bewerkingsprogramma. Eenmaal aangeschaft krijg je met tussenperioden het aanbod om te upgraden voor 60 euro o.d. Gratis updates worden met enige regelmaat tussentijds verschaft. Steeds meer filters en hulpmiddelen komen erbij. Voorheen moest je een grote verzameling toetsencombinaties uit het hoofd leren om RSI te voorkomen. Tegenwoordig zijn er samengevoegde commando's, die in een keer de hele foto onherkenbaar verbeteren. De belangrijkste feature van de laatste upgrade was de z.g.n. batchfunctie. Wij gaan regelmatig op vakantie en brengen dan 1000 of meer foto's mee naar huis. Het bewerken daarvan nam voorheen weken. Nu maak je een script en laat dat een nacht draaien op de complete verzameling. s' Morgens is het in een oogopslag duidelijk, wat ervan geworden is. Desgewenst kunnen minder geslaagde bewerkingen nog een keertje overgedaan worden.

 

Qua fotoapparatuur is van alles in de loop van de jaren de revue gepasseerd. In de begintijd deed je de belichting en het scherpstellen met de hand. Dat was geen feest. Niet meer dan 10% van de foto's viel in de categorie 'goed'. Zwart/wit was wat meer vergevingsgezind. Ook kon je in de doka proberen hopeloos onderbelichte foto's nog een beetje bij te werken. Met kleur werden de marges minder. Het is niet helemaal duidelijk, waarom het verschijnsel 'dia' vrijwel verdwenen is. Maar na twintig jaar kun je wel de pixels tellen. In de negatieven scanner kom je tot de ontdekking, dat iedere dia een andere maat heeft. Meerdere malen heb ik met een hamer en schroevendraaier dia's uit de scanner moeten losbikken. Kleuren negatief filmen doen het beter in de scanner. De belangrijke donkere onderdelen van de foto kunnen kennelijk zo beter uitgelicht worden.

 

Echter het resultaat van al deze archeologie is teleurstellend. Nog tot een half jaar terug heb ik wanhopig geprobeerd de analoge camera in de lucht te houden onder het geweld van de opkomende digitale camera's. Het was hopeloos. Theoretisch gezien zou analoog een betere resolutie moeten hebben dan digitaal. De werkelijkheid is dat de belichting, de balans en povere prestaties van de ontwikkelcentrales deze oude techniek kansloos laat. Op de computer en met de negatievenscanner zie je alles. Theoretisch gezien kun je ieder krasje met de Paint Shop Pro wegwerken. Maar bij 1000 foto's per vakantie is dat ondoenlijk. Een digitale camera kan veel beter omgaan met licht en donker. Alles wat niet binnen het optimale bereik van de analoge film valt, vervaagt hopeloos. Foto's van landschappen, water, lucht, etc. zijn troosteloos in vergelijking met de digitale tegenhanger. Alleen voor sportfoto's is de analoge camera nog beter. Bij de digitale camera kost het veel tijd om scherp te stellen en het resultaat te bewaren. De gebeurtenis is al lang en breed voorbij, voordat je heb kunnen afdrukken of de scheidsrechter staat ervoor. Snellere geheugens zullen terzijnertijd ook dit probleem wel oplossen...

 

 

 

 

Inmiddels ben ik in januari begonnen wat materiaal op internet te zetten. Via mijn provider HetNet.nl kreeg ik de beschikking over vijfmaal 22 Mb aan ruimte. Deze heb ik benut voor een vijftal sites met vakanties, werk en automatisering. Het programma Microsoft FrontPage aangeschaft. Wel een beetje duur. Begonnen met de meest recente vakantie naar  Egypte volledig digitaal, doorgegaan met het Architectenbureau van mijn partner vrijwel volledig analoog. Daartussenin de beide vakanties naar Nepal en Thailand met 50% resp. 0% digitaal. Deze site zelf is eveneens voor het merendeel analoog. Foto's van details van dichtbij gaan nog wel. Maar de digitale camera veegt zeker op de hoogste resolutie de vloer met de dure minolta analoge camera. Vanaf Thailand heb ik de analoge foto's professioneel laten ontwikkelen. Dat is niet goedkoop. Het scheelt enorm in de hoeveelheid kleine krasjes, maar het is niet voldoende. Alleen de Nikon digitale camera en de Canon digitale video gaan nog mee op vakantie.

 

 

Volgende pagina